lundi 29 juin 2009

Moslimprotest tegen hoofddoekverbod in Antwerpen

Op het Sint-Jansplein in Antwerpen hebben vandaag zowat 120 moslima's betoogd tegen het hoofddoekverbod in de
Koninklijke Athenea van Antwerpen en Hoboken. Ze droegen spandoeken met boodschappen als "Iedereen vrij, behalve wij", "Democratie, geen discriminatie" en "Jullie zijn de onderdrukkers, niet wij". Ze eisten dat het verbod terug wordt ingetrokken.

Volgens de directies komt de maatregel er om de meisjes die geen hoofddoek dragen te beschermen tegen sociale druk. "Wij, als vertegenwoordigers van de ouders in de schoolraad, hebben daar helemaal geen weet van. Als er daadwerkelijk klachten zijn, dan zouden we die graag inkijken zodat we samen tot een oplossing kunnen komen", zei ouder Mina Cheeba in een toespraak.

"PIKKEN DEZE HANDELSWIJZE NIET"
Volgens Cheeba werd de beslissing om de hoofddoek te verbieden genomen zonder eerst het advies van de ouders daarover in te winnen. "Tijdens de vergaderingen is er nooit sprake geweest van een mogelijk hoofddoekverbod. Het schoolreglement moet niet autonoom, maar in overleg met de ouders veranderd worden. Wij pikken deze manier van handelen niet."

Ook enkele leerlingen uitten hun ongenoegen. "Wij zouden onder druk gezet worden om een hoofddoek te dragen, maar dat is onzin. Wij zijn geen leeghoofden die dat zomaar klakkeloos zouden aanvaarden."

"WIJ ZIJN GEEN MACHO'S"
Vanuit mannelijke hoek kwam er eveneens een reactie. "Ik ben het beu dat wij worden afgeschilderd als macho's die meisjes dwingen om een hoofddoek te dragen, want dat is niet zo. Voor ons zijn jongens en meisjes gelijk. Wij hebben veel respect voor hen en zij zijn intelligent genoeg om zelf te beslissen of ze een hoofddoek dragen of niet. Stop ermee ons als excuus te gebruiken", zei Ayoub Aazzouti.

Morgen wordt er opnieuw actie gevoerd. Dan wordt er om 13 uur verzameld voor het Koninklijk Atheneum van Hoboken. (belga/svm)(De Morgen)

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
UN BEAU DIMANCHE SOUS LE SIGNE DU FOULARD
Les débats du dimanche midi à RTL et RTBF ne parlaient que de cela et non sans un grand déploiement d’arguments de part et d’autre. Moment comique, quand Nadia Geerts soudain coiffa un étrange couvre chef portant l’inscription « dieu n’existe pas », la contre provocation répondant avec humour à la provocation.
Anvers l’imam rebelle a récidivé mais voilà que le pauvre homme n’a pu réunir que 120 jeunes filles voilées alors qu’on parlait il y a trois jours à peine de 300 désinscriptions rebelles. Sic transit gloria mundi.
Mais il annonce de nouvelles actions. Par chance pour lui, les filles sont toutes en vacances à l’heure qu’il est.

Aucun commentaire: