vendredi 19 juin 2009

Ook Witte Huis komt nu met onthutsend klimaatrapport

Wat belangrijk is: dit rapport werd opgesteld door instanties en mensen die er tot nu toe om bekend stonden erg voorzichtig te zijn met prognoses over global warming. "Maar", was de concensus gisteren op de persbriefing in het Witte Huis, "daar moeten we nu maar mee ophouden."

Het rapport wijst niemand met de vinger, maar het maant wel aan tot onmiddellijk en extreem ingrijpen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en om een snel een plan te maken om "ons klaar te maken om zware problemen het hoofd te bieden die nu al onafwendbaar zijn".

Het meest angstaanjagend is de projectie van de temperatuurstijging die de wetenschappelijke adviseurs van het Witte Huis maken naar het einde van de eeuw toe. Die kan volgens hen 11 graden bedragen. Zelfs de ergste doemscenarios van klimatologen nu stoppen bij zes graden.
"Global warming is geen sprookje. De gemiddelde temperatuur op onze planeet neemt angstwekkend snel toe. De gevolgen zijn nu al voelbaar en ze zorgen nu al op veel grotere schaal dan we vermoeden voor miserie. En als er niet onmiddellijk ingegrepen wordt, dan kan de gemiddelde temperatuur op aarde tegen het einde van deze eeuw 11 graden (zes graden celsius) stijgen."

BUSH
Dat is zowat de teneur van een onthutsend rapport van 200 pagina's dat door het Witte Huis naar buiten is gebracht. Opmerkelijk, want onder George Bush werd nog al het mogelijke gedaan om de opwarming van ons klimaat te ontkennen.

De Amerikaanse wet verplicht de overheid om elke vier jaar een klimaatrapport te maken. Dat gebeurt door een select team van gereputeerde wetenschappers die gerecruteerd worden uit overheidsinstellingen en aan universiteiten. Dat rapport werd ook gemaakt ten tijde van de Bushadministratie, maar die weigerde het openbaar te maken. Obama doet dat nu wel.

OPHOUDEN
Wat belangrijk is: dit rapport werd opgesteld door instanties en mensen die er tot nu toe om bekend stonden erg voorzichtig te zijn met prognoses over global warming. "Maar", was de concensus gisteren op de persbriefing in het Witte Huis, "daar moeten we nu maar mee ophouden

6 GRADEN = GAME OVER
Het meest angstaanjagend is de projectie van de temperatuurstijging die de wetenschappelijke adviseurs van het Witte Huis maken naar het einde van de eeuw toe. Die kan volgens hen 11 graden (zes graden celsius) bedragen. Zelfs de ergste doemscenario's van klimatologen nu stoppen bij zes graden. Algemeen wordt aangenomen dat een stijging van de gemiddelde temperatuur tussen vijf en zes graden tout court het einde van de mensheid betekent.

PENTAGON
Volgens een andere co-auteur, Virginia Burkett, coordinator of global change science bij de U.S. Geological Survey, is het bewijsmateriaal de jongste twee jaar "overweldigend" geworden. "We moeten er vanuit gaan dat ons klimaat en het ecosysteem waarin we leven heel ingrijpend gaat veranderen en dat overleven op het spel staat." Onlangs lekte nog uit dat het Pentagon scenario's heeft laten maken om te bepalen hoe het leger moet reageren op conflicten die zouden kunnen voortvloeien uit de opwarming van ons klimaat.
(mvl) (HLN)

COMMENTAAR VAN DIVERCITY
MEER VAN HETZELFDE
De cijfers zijn er, de gevolgen ook al. Dit is niet iets wat impact gaat hebben over 50 jaar. Dit is nu aan het gebeuren : meer en hevigere stormen die leiden tot meer en zwaardere overstromingen, stijgende zeeniveaus, gletsjers die steeds sneller smelten en rivieren die opdrogen. Het rapport maant aan tot onmiddellijk en extreem ingrijpen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en om een snel een plan te maken om ons klaar te maken om zware problemen het hoofd te bieden die nu al onafwendbaar zijn. 6 graden = game over.
En nu is het Obama zelf die het zegt.

Aucun commentaire: