vendredi 12 juin 2009

Supervoisins: beter goede buren...

Les Wawa's et le farfadet/Théâtre d'1 jour © nc

Brussel - Voor het vierde jaar op rij nodigen de Hallen van Schaarbeek de buren zondag uit voor Supervoisins, een groot interdisciplinair cultureel feest waarmee ze hun seizoen afsluiten.

Uiteraard zijn ook degenen die niet in de wijk wonen hartelijk welkom op het superfeestje van de superburen.

Supervoisins heeft net als ieder jaar een uitgebreid programma in petto, met concerten, filmvoorstellingen, installatiekunst, wandelingen, voorstellingen en aperitiefmomenten, maar wil vooral een groot feest zijn. Zondag wordt vanaf 's middags de Koninklijke Sinte-Mariastraat afgesloten en komen de barbecues, bars, een 'killersuikerspinkraam' enzovoort op de plaats waar normaal gezien – helaas – de auto regeert. De buurtbewoners zetten zich onder het motto 'Place au jardin!' in om van de trottoirs een grote moestuin te maken.

In 2009 vindt het programma ook elders plaats dan in en rond de Hallen van Schaarbeek: bij de Hogeschool Sint-Lukas, het Museum voor Spontane Kunst, het Maison des Arts, het Cultureel Centrum van Schaarbeek, de bibliotheek, in de Grondwetstraat en op het Koninginneplein staan verschillende evenementen op het programma.

DE BUURT ALS WERKTERREIN
Supervoisins is een project dat het hele jaar door loopt. Voor de Hallen van Schaarbeek is het eindfeest de kers op de taart van de jaarwerking in de buurt. "We willen de buurt nog beter leren kennen," zegt directeur Fabienne Verstraeten.

"Voor de Hallen is het een door het team en de buurt gedeeld project, het resultaat van wat we tijdens het seizoen in en voor de wijk doen – iets wat voor het grote publiek niet altijd even zichtbaar is," zegt Fabienne Verstraeten over het belang van Supervoisins. "Het is ook het moment dat we alles in de publieke ruimte gooien, en iedereen hartelijk ontvangen. Zo wordt het een feestelijk slot voor het hele seizoen."

Wat zijn de plannen voor de toekomst?
Verstraeten: We kennen de buurt nog niet genoeg. Vanuit onze bureaus kijken we uit op de achterkant van enkele huizen aan de Grondwetstraat, dus ook die mensen kunnen ons zien. Vreemd genoeg kennen we elkaar niet. Daar willen we in het nieuwe seizoen werk van maken. Door aan hun deur te gaan bellen en ze bij ons uit te nodigen voor verschillende activiteiten. In de wijk wonen sinds lang veel mensen van Turkse origine en vandaag zien we meer en meer een mix ontstaan, met onder meer een grote Roemeense gemeenschap. De buurt is voor ons een enorm groot werkterrein waar we graag aan de slag gaan.(BDW)

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
UN PUISSANT INCUBATEUR CULTUREL
Comme toujours, ce sont des artistes et pas des politiques qui sont les moteurs de ce magnifique incubateur d'une dunamique interculturelle.

Aucun commentaire: