mardi 30 juin 2009

Verhofstadt ontmijnt dossier asielzoekers Brussel

Oud-premier Guy Verhofstadt zal als onbesproken man in dit dossier de dichtgeslibde lijnen tussen de bevoegde ministers opnieuw proberen te openen
Guy Verhofstadt, dienstdoend voorzitter van Open Vld en oud-premier, gaat zelf contacten leggen met cdH en PS om de knopen in het asieldossier te ontwarren. Hij doet dat in samenspraak met premier Herman Van Rompuy (CD&V), die absoluut nog voor de zomervakantie een akkoord over de asielproblematiek wil bereiken.

VERZUURDE RELATIES
De relaties tussen de bevoegde ministers Annemie Turtelboom (Open Vld), Marie Arena (PS) en Joëlle Milquet (cdH) zijn zo verzuurd dat Verhofstadt namens Open Vld het initiatief naar zich toe trekt. Hij zal zelf het dossier proberen te ontmijnen en een kader scheppen voor de onderhandelingen.

"De lijnen met de andere partijen waren volledig dichtgeslibd", zegt een vooraanstaande bron. "Verhofstadt zal als een onbesproken man in dit dossier die lijnen weer proberen open te trekken. Hij zal de mensen binnen PS en cdH met wie hij een persoonlijke band heeft contacteren om zo het dossier weer op de rails te zetten."

NIEUWE LIBERALE TACTIEK
Daarna zou Turtelboom de fakkel overnemen om met Arena en Milquet het echte akkoord uit te schrijven. "Verhofstadt zal de randvoorwaarden proberen te creëren", klinkt het bij Open Vld.

De liberalen veranderen met die demarrage van hun liberale kopman duidelijk van tactiek in het asieldossier. Open Vld stelde zich de afgelopen maanden erg hard op omdat ze vreesde voor een electorale afstraffing. Nu blijkt dat die tactiek niet geloond heeft op 7 juni gooien de liberalen het over een andere boeg. Binnen de partij komt er ook een werkgroep die het dossier zal voorbereiden.

"GEEN PRINCIPIEEL DOSSIER VAN MAKEN"
Dat Verhofstadt het dossier naar zich toe trekt, kan als een terechtwijzing gezien worden voor Turtelboom, maar ook voor vicepremier Karel De Gucht. Door PS en cdH wordt hij aangeduid als de man die het dossier volledig blokkeert en niet bereid is tot enig compromis. Ook binnen Open Vld vrezen sommigen dat De Gucht van het asieldossier een heilloze symbolenstrijd zal maken, zoals eerder ook met het migrantenstemrecht gebeurde.

"Maar we moeten er alles aan doen om hier geen principieel dossier van te maken", klinkt het bij de partijtop. "Laten we zelf geen oude demonen oproepen. Die wonde is geheeld, laten we ze niet opnieuw openrijten."

BONDGENOOT VAN VAN ROMPUY
Verhofstadt wordt zo de objectieve bondgenoot van premier Herman Van Rompuy (CD&V), die de hele asielkwestie zo vlug mogelijk van de baan wil. "Wij ontvangen de laatste uren positieve signalen van Open Vld", klinkt het aan de Wetstraat 16. "Dat stemt ons wat positiever over de afloop van dit dossier."

Van Rompuy zelf wil absoluut nog voor het begin van de politieke zomervakantie, en dus voor de nationale feestdag op 21 juli, een akkoord forceren over de kwestie. Dat zal nodig zijn om met het nodige vertrouwen de nog veel neteligere kwestie van begroting en besparingen aan te pakken.

In de omgeving van Verhofstadt wil men geen commentaar kwijt over de asieldemarche. "Wij geven geen commentaar omdat we het dossier niet willen bemoeilijken," zegt de woordvoerder van de vroegere premier.
(Tine Peeters)

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
TRANCHER LE NOEUD GORDIEN
Guy Verhofstadt veut personnellement résoudre le dossier des demandeurs d’asile qui crée une tension insoutenable entre les ministre Arena (PDS) et Turtelboom(VLD) . Le VLD était resté inflexible (effet De Gucht) jusqu’ici pour des raisons électorales. Les élections furent désastreuses pour le VLD, son président par intérim, un pragmatique, a décidé de changer de stratégie. De Gucht va à l’Europe et Guy Verhofstadt va au charbon avant de filer vers la Toscane. Hermann Van Rompuy est ravi d’être débarrassé d’un problème qui plombe son gouvernement avant la confection du budget.

Aucun commentaire: