vendredi 17 juillet 2009

Duizenden manifestanten op straat in Iran

Vanmiddag zijn in Teheran, zoals de Iraanse overheid had verwacht, duizenden mensen na het vrijdaggebed beginnen manifesteren. Tijdens dat vrijdaggebed had ex-president Akbar Hashemi Rafsanjani de preek verzorgd. Rafsanjani, de rijkste man in Iran, geldt als de beschermheer van Mir Hosein Mousavi, de verliezende presidentskandidaat, en als verklaard tegenstander van het duo Khamenei-Ahmadinejad.

Groene revolutie
Mousavi, premier van Iran tijdens de jaren tachtig, wordt in de strijd met Ahmadinejad, de ultraconservatief, omschreven als hervormer, in het buitenland zelfs als democraat. Mousavi had tijdens de verkiezingscampagne de kleur groen toegewezen gekregen, waardoor het protest van zijn aanhangers na de volgens hen frauduleuze stembusgang van 12 juni - waar hij zich kort na de sluiting van de kiesbureaus tot winnaar had uitgeroepen - bestempeld werd als een "groene revolutie".

In zijn speech had Rafsanjani de Mousavi-aanhang tot kalmte gemaand, had hij opgeroepen tot een open debat over de omstreden verkiezing en vroeg hij de regering, de gearresteerde oppositieleden vrij te laten.
(belga/gb)

Aucun commentaire: