mercredi 8 juillet 2009

Obama: 'Absoluut geen' groen licht voor aanval Israël op Iran

Obama: 'Absoluut geen' groen licht voor aanval Israël op Iran ap

De Amerikaanse president Barack Obama bevestigde dinsdag dat de VS 'absoluut geen' groen licht hebben gegeven aan Israël om Iran aan te vallen. Israël wil verhinderen dat Iran zich uitrust met kernwapens. De president zei dit in een interview op CNN.
Toen Obama gevraagd werd of hij wist of de VS groen licht hadden gegeven voor een eventuele aanval van Iran door Israël, zei hij: 'Absoluut niet. Dit is zeer belangrijk, ik ben zo duidelijk als kan' over dit onderwerp.

'Vicepresident Joe Biden zei het stellig: we kunnen andere landen niet opleggen hoe zich te gedragen op vlak van veiligheid'. 'Dit geldt ook voor het VS-beleid dat probeert het nucleair probleem van Iran op te lossen', merkte Obama op. Hij voegde eraan toe dat hij hiervoor 'de diplomatieke kanalen' verkiest.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu sluit een mogelijke militaire aanval tegen Iran niet uit en benadrukt dat hij Teheran niet zal toelaten te beschikken over atoomwapens. De Israëlische geheime diensten schatten dat Iran mogelijk in 2014 over een atoombom beschikt.

Aucun commentaire: