samedi 11 juillet 2009

Pascal Smet is Brusselaar van dienst

© BELGA

BRUSSEL - De Brusselaar Pascal Smet krijgt niet veel tijd om te treuren om het verlies van zijn ministersportefeuille in Brussel. Hij mag maandag in het Vlaams parlement de eed afleggen als Vlaams minister. Als enige Brusselaar krijgt hij zeker al de bevoegdheid "Brussel" toegeschoven.
Smet werd geboren op 30 juli 1967 in Beveren-Waas. Hij behaalde in 1990 een licentie in de rechten aan de Universiteit Antwerpen. De Waaslander begon zijn politieke carrière op het einde van de jaren tachtig als gemeenteraadslid en werd nadien lid van de provincieraad. Tussen 1990 en 1992 was hij nationaal voorzitter van de Jongsocialisten.

In 1991 ging hij als dossierbehandelaar op het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) aan de slag. Later werd hij er supervisor voor de sectie Azië en sectiehoofd Azië en Balkan. Na een jaar (1997) op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Johan Vande Lanotte gewerkt te hebben, mocht hij zich in 1998 adjunct-commissaris van het CGVS noemen. Na de verkiezingen in 1999 werd hij adjunct-kabinetschef van minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne (PRL). Begin 2001 volgde hij bij het CGVS Luc De Smet op als Commissaris-Generaal van de Vluchtelingen.

Hij keerde terug naar de politiek na de slechte uitslag van SP.A bij de verkiezingen van 2003 in Brussel. Op vraag van voorzitter Steve Stevaert verving hij Robert Delathouwer als staatssecretaris in de Brusselse gewestregering. Hij kreeg er dezelfde bevoegdheden als Delathouwer: mobiliteit, openbaar ambt en brandweer. Het bleek een goede zet. De sp.a werd de derde Vlaamse partij en scoorde net iets beter dan de CD&V, waardoor de SP.A de ministerpost in de wacht sleepte.

Sinds 2004 was Smet dan Brussels minister van Openbare Werken en Vervoer. Hij oogste vooral lof door zijn fietsbeleid in de hoofdstad. Smet geeft graag ongezouten zijn mening en dat wordt hem niet altijd in dank afgenomen. Voorstanders noemen hem een doorzetter, tegenstanders laken zijn eigengereid optreden. Het wordt alvast uitkijken naar de samenwerking met de N-VA, waar zijn uitgesproken Brusselse standpunten niet altijd in goede aarde vielen.

Smet werd na de regionale verkiezingen van 7 juni in Brussel door Open Vld, CD&V en Groen! buitenspel gezet. Dat stemde hem bijzonder bitter. Hij mag zich echter alweer opwarmen voor een nieuwe regeertermijn, deze keer in de Vlaamse regering.
Smet zetelt sinds 2006 overigens tevens in de Brusselse gemeenteraad en is eigenlijk ook schepen van Openbare Werken. Door zijn ministerambt kan hij die functie echter niet uitvoeren.(De Standaard)

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
PASCAL SMET MINISTRE FLAMAND DE BRUXELLES
Pascal Smet va succéder à Bert Anciaux en sa qualité de ministre flamand des affaires bruxelloises. Il connaît Bruxelles au moins aussi bien que Bert et est acquis, comme lui à l'interculturel. reste à savoir s'il héritera également de la compétence "culture" qui a permis à Anciaux de pratiquer une politique très audacieuse en matière de subsidiation de projets culturels cosmopolites ambitieux à Bruxelles. Il est clair que si la culture devait être confiée à un ministre NVA, les choses prendraient une toute autre tournure. Wait and see.
MG

Aucun commentaire: