vendredi 3 juillet 2009

Xenofobe bedrijven aan de schandpaal

Xenofobe bedrijven aan de schandpaal ap

BRUSSEL - Het ABVV verzamelt zelf bewijzen tegen bedrijven die geen allochtone werknemers willen en gaat die namen 'te gepasten tijde' publiek maken.
Van onze redacteur

De socialistische vakbond ABVV heeft de beslissing van de Brusselse raadkamer eerder deze week om het uitzendbedrijf Adecco niet te vervolgen voor discriminatie van allochtone werknemers, niet verteerd.

'Door die uitspraak kunnen uitzendkantoren het racisme in hun sector blijven ontkennen', zegt Eddy Van Lancker, federaal secretaris van het ABVV. Hij vindt dat er een mentaliteitsverandering moet komen, want racisme op de werkvloer blijkt hardnekkig.

'Wij hebben jarenlang alle diversiteitcampagnes gesteund. Als de zachte aanpak niet loont, worden we verplicht om voor de harde aanpak te kiezen. We krijgen immers geregeld klachten over bedrijven die discrimineren, en vaak komen dezelfde bedrijven terug. We zijn nu bewijzen aan het verzamelen. Zodra we een goed dossier hebben, maken we namen bekend. Dat is geen verklikking. We willen geen oorlog voeren. Maar als we resultaten willen boeken, moeten we die bedrijven publiekelijk aanklagen.'

Een steekproef van De Standaard bij een dertigtal uitzendkantoren lijkt alvast de stelling van het ABVV te staven. Twee op de drie geven toe dat ze geregeld de vraag krijgen om 'geen vreemden' of 'geen bruinen' te selecteren.

Als reden geven bedrijven op dat allochtonen niet passen in de bedrijfscultuur of dat de klant dat niet apprecieert. Slechts enkele uitzendkantoren geven toe daaraan mee te werken. 'Commerciële overwegingen wegen zwaarder dan het idealisme om xenofobie tegen te gaan.'

Aucun commentaire: