samedi 12 septembre 2009

Eigen school voor moslima's in Antwerpen

Eigen school voor moslima's in Antwerpen

ANTWERPEN - De Antwerpse actiegroep tegen het hoofddoekenverbod Vrije Keuze is gestart met een eigen school voor moslima's. Dat zegt de Antwerpse imam Nordin Taouil.

‘Er wordt al aan een twintigtal meisjes les gegeven door de mensen van de Vrije Keuze (actiegroep die werd opgericht tegen het hoofddoekenverbod op de Antwerpse athenea, red.)', zegt de Antwerpse Imam Nordin Taouil. ‘Het gaat om meisjes die hun hoofddoek weigerden af te zetten in de klas.Bij ons volgen ze de gewone vakken volgens het gewone schoolritme, van 8.30 uur tot 16 uur. Als levensbeschouwelijk vak voorzien wij enkel islam, maar iedereen is welkom. Dit is geen madrassa (islamschool). Als iemand graag katholicisme volgt bij ons, zal er moeite worden gedaan om daar een leerkracht voor te vinden.'

Actiegroep de Vrije Keuze startte de school voor moslima's met hoofddoek al begin deze week. De leerlingen komen uit de athenea van Antwerpen en Hoboken. Daar geldt sinds begin dit schooljaar een hoofddoekenverbod, met heel wat commotie tot gevolg.

Naast de protestacties ondernam één leerlinge ook juridische acties. Ze haalde een slag thuis toen de auditeur van de Raad van State adviseerde om het hoofddoekenverbod in de athenea te schorsen. Bij dat advies werd opgemerkt dat enkel de onderwijskoepel een dergelijk verbod kan opleggen.

Dinsdag spreekt de Raad van State, die in 80 procent van de gevallen zijn auditeur volgt, zich uit over de kwestie, maar daar wachtte de centrale raad van het GO! Onderwijs (Gemeenschapsonderwijs) niet op. De raad besliste gisteren om het uiterlijk vertoon van levensbeschouwelijke kentekens met onmiddellijke ingang te verbieden in al zijn instellingen. Voor GO!-scholen die niet de kans kregen het gewijzigde reglement aan te kondigen, komt er een overgangsjaar. Concreet betekent dit dat in ongeveer 75 van de 250 middelbare GO!-scholen het verbod pas volgend schooljaar van kracht wordt. Het GO! Onderwijs laat een uitzondering toe op het verbod, namelijk tijdens de levensbeschouwelijke vakken.

Alle Antwerpse scholen van de vier onderwijsnetten nemen het verbod vanaf volgend schooljaar over. Het katholiek (vrij) onderwijs, het GO!-onderwijs, het provinciaal onderwijs en het stedelijk onderwijs in de Scheldestad argumenteerden dat de klas een verlengstuk moet zijn van de thuissituatie omdat de leerling zich daar veilig voelt. De grootste vier schoolnetten stellen daarbij vast dat moslima's de hoofddoek thuis afdoen.

Thuis, dat is ook waar momenteel bijna zo'n tweehonderd meisjes zitten die niet opdagen voor de les door het verbod. De Antwerpse schepen van Onderwijs Robert Voorhamme (SP.A) neemt dit schoolverzuim ernstig en schakelde al de spijbelambtenaar in.

Imam Taouil gelooft dan weer dat hierin het potentieel schuilt voor een eigen school waar de hoofddoek wel kan. Ook de Arabisch Europese Liga (AEL) kondigde vrijdag aan dat er op korte tijd nog moslimscholen in Antwerpen zullen worden opgericht. ‘Het AEL is van nature uit tegen segregatie, maar we stellen vast dat we op het gebied van onderwijs niet anders kunnen. Zij die denken dat we het niet aankunnen, hebben het mis. De plannen bestaan al langer en de bereidheid vanuit de gemeenschap neemt, mede door dit verbod, sterk toe. Als we erin slagen om in Antwerpen zestig tot zeventig moskeeën op eigen houtje draaiende te houden, moet een school ook wel lukken', zei voorzitter Karim Hassoun.

Het katholiek onderwijs wil geen algemeen hoofddoekenverbod, zei Mieke Van Hecke, directeur-generaal van het Vlaams secretariaat van het Katholiek Onderwijs. ‘Elke school beslist afzonderlijk en die regeling gaat al jarenlang goed.'

Intussen kondigt BOEH!, het actieplatform tegen de discriminatie van vrouwen die een hoofddoek dragen, juridische stappen aan.

Aucun commentaire: