mardi 8 septembre 2009

Illegale Afghaanse kunst bij Brusselse antiquairs

Antieke voorwerpen worden in Afghanistan opgegraven en naar ons land gesmokkeld. © VRT

Brussel-Stad - Het VRT-duidingsprogramma Panorama heeft bij antiquairs op de Brusselse Zavel illegale kunstobjecten uit Afghanistan aangetroffen. Dat bleek uit de reportage 'Bloedantiek', die zondagavond werd uitgezonden.

In de reportage is te zien hoe twee journalisten met een verborgen camera in verschillende antiekzaken op de Zavel op zoek gaan naar oude Afghaanse kunst, en die makkelijk vinden.

De stukken worden in Afghanistan voor enkele honderden dollars gekocht van arme inwoners die ze opgraven en zo aan de armoede proberen te ontsnappen. Aan de Zavel worden de voorwerpen voor tienduizenden euros aan kunstliefhebbers aangeboden.

Taliban
Volgens VRT-journalist Peter Brems, een van de makers van de reportage, is de smokkel van antiek van Afghanistan naar België een belangrijke bron van inkomsten voor de Taliban, die er hun oorlogen mee financieren. Ze kiezen België als draaischijf, omdat de Belgische wet geen authenticiteitscertificaat voor antiek vereist.

Douane en politie zijn op de hoogte van de smokkel, maar zeggen over te weinig mensen en middelen te beschikken om er tegen op te kunnen treden.

Ook de kamer van Aniquairs kan niet optreden, zegt voorzitter Patrick Derom. "Er is een deontologische code voor antiquairs, maar die kan niet afgedwongen worden," klinkt het. "Enkel als er bewijzen zijn van illegale handel, moet de kamer optreden."

Geen ethische bezwaren
Het merendeel van de antiekverkopers weet dat de stukken in Afghanistan gestolen zijn of illegaal werden opgegraven, en vervolgens naar ons land werden gesmokkeld.

Sommige van de antiquairs in de reportage doen nog enige moeite om dit te verbergen, anderen lachen de journalist gewoon uit wanneer hij hen vraagt of ze daar geen ethische bezwaren bij hebben. "Op een dag zal Afghanistan terug welvarend en rijk zijn en dan kunnen ze alles gewoon terugkopen," klinkt het.

U kan de reportage 'Bloedantiek' online herbekijken op canvas.be

Aucun commentaire: