mardi 27 octobre 2009

Scholen starten met online inschrijvingen op 4 januari

Brussel - Vanaf 4 januari start de nieuwe procedure voor inschrijvingen in het basis- en secundair onderwijs. Ouders moeten hun kind voortaan inschrijven via het internet. De bedoeling is om het kamperen voor de scholen tegen te gaan.

Tot nu toe begonnen de inschrijvingen op één bepaalde dag. Wie eerst komt, eerst maalt. Dat was het principe. Daardoor kampeerden ouders dagenlang voor populaire scholen om er toch maar als eerste bij te zijn.

Vanaf volgend jaar krijgen we een aardverschuiving in dat inschrijvingsbeleid. Dat verloopt voortaan via het internet, zowel voor het basis- als het secundair onderwijs.

Vroeger konden broers en zussen zich aanmelden in januari. In maart was het dan de beurt aan de voorrangsgroepen. Die voorrangsregels gelden nog steeds, maar alle groepen moeten zich vanaf 4 januari inschrijven. Ouders hebben een maand de tijd om dat te doen.

Scholen die meer kandidaten dan plaatsen hebben, roepen dan andere criteria in. Dat kan de afstand woon- of werkplaats tot de school zijn, of de Nederlandstalige schoolachtergrond van het kind. De school of het net beslist dan zelf wat de doorslag geeft.

Punt van kritiek is dat niet iedereen toegang heeft tot het internet. Dat roept een nieuwe vorm van ongelijkheid in het leven. "Mensen die geen internet hebben krijgen begeleiding. Niet alleen in het Nederlands maar ook in andere talen, zodat iedereen dezelfde rechten heeft", zegt Jean-Luc Vanraes (Open VLD), VGC-collegelid voor Onderwijs.

In november en vooral in december volgt er een grootscheepse informatiecampagne. Zo weten ouders op 4 januari wat hen te doen staat.

Aucun commentaire: