dimanche 28 mars 2010

'Maak van de stroper de boswachter'

Selahattin Koçack: 'Ik wil een betoging organiseren tegen geweld gepleegd in naam van de islam.
© Pieter-Jan Vanstockstraeten


BRUSSEL - Interview Selahattin Koçak schrijft boek over islam De Beringse schepen Selahattin Koçak (SP.A) had zijn buik vol van de Taouils en Osama's van deze wereld. Daarom schreef hij een boek over hoe híj de islam beleeft, onder de licht provocerende titel 'Wie is er bang van de islam?'.
Van onze redactrice

MOETEN WE BANG ZIJN VAN DE ISLAM?
'Neen, absoluut niet. Ik hoor vaak: “Uw islam, daar hebben we geen schrik van, maar de islam van mensen die bommen leggen of de islam die vrouwen onderdrukt, daar hebben we wél schrik van. Maar die islam is niet het geloof dat de zwijgende meerderheid belijdt. Daarom vond ik het belangrijk dat ik mijn stem liet horen. Ook al ben ik geen imam of academicus. Ik ben wel een moslim. Mijn boek beschrijft de islam zoals ik, mijn vrienden en mijn kennissen ze beleven. En dat is niet de islam van de extremisten.'

'De titel van het boek provoceert een beetje. Ik wil de Vlaming uit zijn kot lokken. Tegelijk richt ik me naar de moslims: ga eens na welke verantwoordelijkheid jullie dragen voor het feit dat sommigen bang zijn van de islam.'

'Als Jan Becaus 's middags op het journaal zegt dat er 81 doden zijn gevallen in Karachi in Pakistan, dan moeten we dat met zijn allen veroordelen. Want wie is er daar nog wie aan het vermoorden?'

U PLANT EEN OPTOCHT, ZEGT U?
'Ja, ik heb dat ideetje in De Laatste Show gelanceerd en er ongelooflijk veel positieve reacties op gekregen. Ik wil een betoging organiseren tegen al het geweld dat gepleegd wordt in naam van de islam. Moslims dragen borden met als opschrift: Niet in mijn naam. Ik ga met de vakbonden en sociale organisaties praten om die betoging te organiseren.'

'Onlangs heeft een imam in Engeland een fatwa uitgesproken over geweld gepleegd in naam van de islam. Dat zeg ik dus al jaren. Dat er 77 maagden op je wachten als je sterft in de jihad tegen ongelovigen, is bullshit. Het is een one way ticket to hell.'

EEN VAN DE VOOROORDELEN DIE U DE WERELD UIT WIL HELPEN, IS DAT DE ISLAM VROUWONVRIENDELIJK IS.
'Toen de profeet Mohammed 25 was trouwde hij met een 40-jarige vrouw. En zij was wel degelijk de baas. Als Mohammed Medina verliet, zei hij tegen zijn medewerkers: “Als er iets is, richt u dan tot Aisha,, zijn vrouw. Als je vandaag ziet hoe sommige mensen hun vrouw behandelen in naam van de islam, dan pik ik dat niet.'

'Neem nu de hoofddoek. In de koran staat dat de vrouw zich zedig moet kleden. Maar nergens staat dat ze een vogelkooi-achtig kleedje moet aantrekken waarmee ze van kop tot teen bedekt is. Dus stop met die zever, want het heeft niets meer met islam te maken.'

U BENT OOK TEGEN EEN HOOFDDOEKENVERBOD.
'Ja, omdat ik voor keuzevrijheid ben. Of je nu je dochter verplicht of verbiedt om een hoofddoek te dragen, het is krek hetzelfde. In mijn boek geef ik het voorbeeld van mijn dochter. Ze vroeg me of ze een hoofddoek mocht dragen. Ze moet me dat eigenlijk niet vragen. Het is haar zaak. Maar ik heb haar wel gevraagd: draag je hem voor Hem daarboven of voor hem hier beneden, je lief. Voor haar vriend, was het antwoord. Dat vind ik dus verkeerd. Eigenlijk zouden wij, mannen, ons buiten dit debat moeten houden. Ook ik moet er eigenlijk over zwijgen.'

U BENT ZELF OOK UITGEHUWELIJKT.
'Ja, bij mijn geboorte hebben mijn ouders me beloofd aan een meisje van een bevriende familie. Op mijn zestiende heeft haar vader mijn vader herinnerd aan de afspraak. We zijn getrouwd en weer gescheiden. We hebben drie kindjes gekregen, dus dat maakt het op zich al een goed huwelijk.'

HEEFT HET MET HET UITHUWELIJKEN TE MAKEN DAT JULLIE GESCHEIDEN ZIJN?
'Neen. Het had niets met de basis van het huwelijk te maken. Maar ik ben een tijdlang mijnwerker geweest, en daarna ben ik een andere richting ingeslagen en ben ik de wereld gaan ontdekken. Zo zijn we uit elkaar gegroeid.'

BENT U TEGEN UITHUWELIJKEN?
'Natuurlijk. Omdat ik de vrijheid van keuze zo belangrijk vind. Maar ik kan met de hand op het hart zeggen dat het in mijn omgeving bijna niet meer voorkomt.'

'GEEF MIJ VIJF JAAR ALS MINISTER EN DE INTEGRATIEPROBLEMEN ZIJN OPGELOST', ZEI U OP TV LIMBURG. HOE DAN?
'Ik heb geen Letermeke gedaan, hé. Het maakt me niet uit wie het oplost, maar tot nu toe heeft nog niemand het gedaan.'

'Maak van de stroper de boswachter, is mijn stelling. Want het probleem moet dringend juist aangepakt worden. Wat er nu gedaan wordt, is te flauw en te zeer gericht op het conflict. Ik heb nog geen enkele minister naar de allochtonen zien stappen om hen uit te leggen waarom verplichte taallessen goed zijn voor hén. Of neem het probleem van huwelijken met iemand van het land van herkomst. Dewinter en Dedecker vinden dat je dat moet verbieden, maar dat werkt niet. Je moet de mentaliteit van de mensen veranderen. Zeg hen dat het moeilijker zal zijn om werk te vinden, of dat hun kind een ouder zal hebben die niet meekan. Maar verbied niemand om met zijn vakantieliefje te trouwen, want dat zal niet lukken.'

'Wie is er bang van de islam?' van Selahattin Koçak, verschenen bij Borgerhoff&Lamberigts, 19,95 euro.

Aucun commentaire: