lundi 1 mars 2010

'Meer vliegtuigen over kanaalzone is absurd'

De federale regering heeft een akkoord over een nieuw spreidingsplan © tvb

Brussel - Meer vliegtuigen over de dichtbevolkte kanaalzone laten vliegen, is absurd. Dat zegt Brussels parlementslid Jef Van Damme (SP.A). Hij begrijpt niet dat de Brusselse ministers en de Brusselaars in de federale regering niet reageren op het nieuwe spreidingsplan.

Vrijdag bereikte de federale regering een akkoord over een nieuw spreidingsplan voor de luchthaven van Zaventem. Om juridisch getouwtrek te voorkomen, worden voortaan vliegroutes, vluchtprocedures en baangebruik in een wet verankerd.
Staatssecretaris voor Mobiliteit Schouppe wil de vliegtuigoverlast spreiden. Het zuidoosten van Brussel en de Noordrand worden ontlast. Schouppe wil daarentegen meer vliegtuigen over de kanaalzone laten vliegen.

"Daar wonen 20.000 mensen per vierkante kilometer," zegt Jef Van Damme, die ook schepen is in Molenbeek. "Daar wil Schouppe meer vliegtuigen naartoe sturen. Hij zegt dat hij zo minder mensen wil storen, maar dat is een absurde redenering. Ik begrijp niet dat de Brusselse politici niet reageren en dit blijkbaar aanvaarden."

De Brusselse regering zegt niet betrokken te zijn bij het akkoord. Maar Van Damme gelooft dat niet. Volgens hem krijgt de armere bevolking rond de kanaalzone meer vliegtuigen over zich heen omdat die het minst mondig is.
In de rijkere Noord- en Oostrand protesteren de bewoners al jaren tegen de vliegtuigoverlast. En dus worden zij in het nieuwe spreidingsplan ontzien, vindt Van Damme.

De actiegroep uit de Oostrand is voorzichtig positief, maar die uit de Noordrand vreest toch dat er meer gevlogen wordt boven de regio.

Het is afwachten of de toekomstige spreidingswet een einde maakt aan de discussies over de vliegtuigoverlast rond de luchthaven.

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
TOUS LES SURVOLÉS NE SONT PAS EGAUX
Puisque les élites prospères des beaux quartiers manifestent en permanence leur mécontentement face aux survol de leurs lieux de résidence, le secrétaire à la mobilité Schouppe a trouvé la parade. Il envisage en effet de concentrer davantage les vols bruyants du côté du croissant pauvre, que ce type de problème mobilise beaucoup moins. La densité de population y est de 20.000 habitants par km2. Chacun en tirera les conclusions qui s'imposent.

Aucun commentaire: