vendredi 26 mars 2010

Van Rompuy: "Politiek erg duidelijke boodschap"

Het akkoord dat de landen van de eurozone bereikt hebben over een hulpmechanisme voor Griekenland is "een politiek heel erg duidelijke boodschap", waarvan de details later nog moeten worden uitgewerkt. Dat heeft Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy gezegd na afloop van de eerste dag van de Europese lentetop. Hij hoopt dat het mechanisme nooit geactiveerd moet worden.

Op zijn persconferentie na afloop van de eerste dag van de lentetop, verduidelijkte Van Rompuy dat het mechanisme veronderstelt dat het IMF en de landen van de eurozone "gezamenlijk" in actie schieten als de Grieken daar om vragen. Het is dus niet zo dat Griekenland het in eerste instantie enkel met het IMF zou moeten doen. De vraag of Athene nul op het rekest kan krijgen als het om steun vraagt, weigerde Van Rompuy te beantwoorden wegens hypothetisch.

Niet laten vallen
"We hopen dat het mechanisme niet geactiveerd moet worden. We tonen dat de eurozone Griekenland nooit zal laten vallen en dat we bereid zijn tussen te komen", zei de Europese president. Van Rompuy zat overigens de vergadering van de premiers en presidenten van de eurogroep voor. "Niemand had er iets op tegen dat ik van de voorzitterstoel van de EU27-vergadering doorschoof naar die van de zestien landen van de eurozone, en daarna weer opnieuw de 27 lidstaten ging voorzitten."

Barroso
Commissievoorzitter José Manuel Barroso is "blij" dat het akkoord in de lijn ligt van zijn eerder gelanceerde voorstel voor een hulpmechanisme binnen de eurozone. Gevraagd of het feit dat het aan Van Rompuy toekomt om nu een task force op te richten die voorstellen op tafel moet leggen om tot een sterker toezicht op het economisch en budgettair beleid te komen, de rol van de Commissie op het vlak van het economisch beleid niet ondermijnt, antwoordde Barroso dat hij al langer vraagt dat de Europese Raad "zijn rol speelt". "De Commissie kan initiatieven nemen, maar ook de Raad moet zijn verantwoordelijkheid opnemen. Als institutionalist vind ik alle Europese instellingen belangrijk."

Trichet
Na afloop van de persconferentie van Barroso en Van Rompuy besteeg tot verbazing van de aanwezige journalisten Europese Centrale Bank-voorzitter Jean-Claude Trichet plots het podium. In een verklaring benadrukte hij het "moedige" optreden van Griekenland de voorbije weken en de "verantwoorde" beslissing van de eurogroep. Eerder op de dag verklaarde Trichet dat hij van de landen van de eurozone verwacht dat ze hun verantwoordelijkheid nemen. Eerst werd gedacht dat hij het Frans-Duitse akkoord daarmee afschoot, maar al gauw werd duidelijk dat het interview vooraf opgenomen was, nog voor het bekendraken van het akkoord. (belga/kh)

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
HERMAN SUPERMAN
Il est très fort ce Van Rompuy.
A peine arrivé en poste, voilà que la pire crise de l’histoire de l’euro lui tombe dessus et voilà qu’il trouve à la résoudre, sans crier gare, à la belge, pardon à la Van Rompuy , discrètement, patiemment par contacts innombrable, du travail de fourmi.
C’est vrai qu’il a un look de fourmi industrieuse mais qui se révéla prêteuse, c’est la son moindre défaut.

Aucun commentaire: