vendredi 12 mars 2010

Vlaams-Marokkaans huis opent in voorjaar 2011 de deuren

Daarkom komt volgende lente thuis © tvb

Brussel-Stad - Eindelijk is er licht aan het einde van de tunnel voor Daarkom. Zonder nieuwe tegenslagen gaat het werk aan het Vlaams-Marokkaanse culturenhuis volgende maand van start, vernam brusselnieuws.be. De feestelijke opening volgt dan een jaar later.

De renovatie van het voormali ge variététheater La Gaîté, waar Daarkom een onderkomen krijgt, is al lang aangekondigd. Het enige wat de laatste jaren veranderde aan het pand aan de Wolvengracht, was de openingsdatum die op de gevel was geafficheerd. Het voorjaar van 2008 werd 2010; later was er helemaal geen datum meer te bespeuren.

Komt Daarkom er nog wel, vroegen we ons af. Het antwoord is ja, en wel volgend jaar. “Deze maand zouden we alle nodige vergunningen moeten hebben, en dan kunnen we in april beginnen met de verbouwing,” zegt Daarkom-woordvoerster Sarah Lauwers. “Na de vele problemen zijn we heel voorzichtig geworden, maar nu hopen we in het voorjaar van 2011 te openen.”

Administratieve hel
De plannen van architectenbureau A2D en interieurontwerper Karim Osmani zijn al lang klaar, maar sinds de aankondiging van het project in 2006 zijn de werkzaamheden keer op keer uitgesteld. Het was altijd iets: Marokko deed moeilijk, de inspectie van Financiën stelde vragen, de bouwvergunning raakte maar niet afgeleverd.

“Enorm frustrerend. We zijn door een administratieve hel gegaan,” zegt Lauwers. “Om er een hedendaags cultureel centrum van te kunnen maken, moet het oude pand (uit 1912, red.) heel wat aanpassingen ondergaan. Alles moet in orde zijn: brandveiligheid, toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers, milieu-effectenrapport. Aan elke aanpassing hangt een ellenlange prodecure vast. Des te meer omdat het gebouw beschermd is.”

Geen thuis, wel publiek
Hoewel het nog altijd wacht op een thuis, heeft Daarkom ondertussen wel al een publiek gevonden. “We hebben van de nood een deugd gemaakt,” zegt Sarah Lauwers. “Daarkom heeft al heel wat kleine activiteiten op locatie georganiseerd, en die waren telkens succesvol. Het gemengde publiek dat we willen bereiken, volgt ons overal.”

In mei vertoont Daarkom een stille film met live soundtrack in Cinematek, in september volgt een concertreeks in Bozar.

Het interculturele huis krijgt overigens ook een nieuwe projectleider: Roos Pauwels vervangt Paul Corthouts vanaf 1 mei.

Aucun commentaire: