mercredi 18 août 2010

Doulkeridis opnieuw ontzet over toeristische kaart  

Brussel - Wie zoekt die vindt een foute kaart. Een nieuw exemplaar van Toerisme Vlaanderen suggereert volgens Brussels staatssecretaris Christos Doulkeridis (Ecolo), binnen de Franse Gemeenschapscommissie bevoegd voor toerisme, dat Brussel integraal deel uitmaakt van een onafhankelijk Vlaanderen. Ten zuiden daarvan ligt ... België.
De Vlaamse toeristische diensten zorgden al twee keer eerder voor ophef met hun kaarten. "De eerste keer hadden de Vlaamse autoriteiten het over een vergissing (Brussel lag toen midden in Vlaanderen en Wallonië was deel van Frankrijk, red) en dat wilde ik best aannemen," schrijft Doulkeridis op zijn website. "De tweede keer werd de fout van een touroperator uitgelegd aan de hand van problemen bij een leverancier (ook toen werd Brussel voorgesteld als een Vlaamse stad, red.). Maar nu is de maat vol."
In deze tijden van moeizame communautaire onderhandelingen stelt Doulkeridis de Vlaamse intenties in vraag. "Alles wijst op een bewuste strategie en een diepe drang om Vlaanderen als een apart land voor te stellen en Brussel zonder scrupules te annexeren."
Toerisme Vlaanderen vindt niet dat het met de kaart in de fout is gegaan en is niet van plan de kaart aan te passen. "Als we een kaartje op een website zetten, dan is dat functioneel bedoeld," zegt woordvoerster Lea Winkeler. "We gebruiken daarom eenvoudige, heldere kaartjes. Al is de realiteit uiteraard complexer. Dit kaartje moet in één oogopslag duidelijk maken waar Vlaanderen ligt en welke steden de moeite waard zijn om te bezoeken."

SVEN GATZ NIET TEVREDEN MET LANDKAART VISIT FLANDERS
Brussel - Vlaams parlementslid Sven Gatz (Open VLD) heeft grote vragen bij de landkaarten van Visit Flanders, het Vlaamse informatiekantoor in Brussel, de wereld instuurt. Daarop staat Brussel niet vermeld als gewest, maar als stad.
Vlaams minister voor Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) weerlegt de kritiek: "Brussel is de Vlaamse hoofdstad. Bovendien is toerisme een gemeenschapsbevoegdheid, en dus niet van de gewesten."
Gatz noemt de kaart van Visit Flanders het tweede incident na de landkaart van het Flanders House in New York, waarbij Brussel ter hoogte van Mechelen werd afgebeeld, en Wallonië plots in Frankrijk lag.
Bourgeois geeft toe dat dat incident een fout was, en in geen geval vergeleken kan worden met de kaart van Vist Flanders. Bourgeois beweert bovendien dat Tourisme Wallonie kaarten verdeelt waar Vlaanderen niet eens op afgebeeld staat.
Gatz concludeert dat hij enkel uit is op "correcte politieke landkaarten die de realiteit van dit complexe federale land weeregeven.

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
PLUS NVA QUE LE PAPE BART PREMIER
Décidément ce Sven Gatz est un Flamand de Bruxelles comme on les aime. Franc, rapide sur la balle et n’ayant pas sa langue en poche. Il aime Bruxelles, sa ville, sa région et la défend bec et ongle en tant que région ce qui est en contradiction avec le «Zeitgeist» cet esprit du temps qui règne en ce moment en terre flamande.
Quant à Geert Bourgeois, le ministre flamand du tourisme, ce triste sire est la caricature du flamingant frustré et agressif, plus NVA que le pape Bart premier.
Moins qu’hier et sans doute que demain, les Flamingants ont la haine de Bruxelles qui assurément le leur rend bien.
MG

Aucun commentaire: