mardi 31 août 2010

Fonteyn: 'Meer dan ooit ongerust over Brusselse Vlamingen'

Guido Fonteyn in de studio: 'Als Vlaanderen onafhankelijk wordt, betalen wij in Brussel het gelag.'
© tvb

Brussel - Brussel blijft een heikel punt in de preformatie. Journalist Guido Fonteyn maakt zich zorgen over de toekomst van de Brusselse Vlamingen. "Een verdeelsleutel 93/7 is onzin, ook mathematisch." [1 reactie]

Journalist Guido Fonteyn heeft de hele preformatie gevolgd en ziet weinig redenen tot optimisme. "De Wever en Di Rupo leken mekaar te hebben gevonden en er hing een historisch akkoord in de lucht maar er is uiteindelijk weinig vooruitgang geboekt," zegt de journalist en Wallonië-kenner in de studio van tvbrussel.

Fonteyn denkt dat Bart De Wever zijn partij niet meer helemaal in de hand heeft. "Ik vrees dat een deel van de top van de N-VA de verrottingsstrategie toepast. Zij hebben een onafhankelijk Vlaanderen voor ogen met De Wever als opperburgemeester in Antwerpen en Siegfried Bracke als kanselier van de nieuwe republiek Vlaanderen. Wij in Brussel zullen dan het gelag te betalen. Ik begrijp niet dat CD&V de N-VA slaafs blijft volgen."

N-VA en CD&V eisen garanties voor een hervorming van de financieringswet in ruil voor een herfinanciering van Brussel. "Het probleem is dat meer geld voor Brussel wordt voorgesteld als iets dat de Franstaligen kunnen binnenhalen. Op het niveau van de onderhandelingen heb ik nog geen enkele Vlaamse politicus horen zeggen dat er in Brussel ook nogal wat Vlamingen zijn en dat die ook belang hebben bij een beter bestuur en meer geld voor Brussel."

De Vlaamse onderhandelaars hebben volgens Fonteyn te weinig oog voor de Brusselse Vlamingen. "Ik ben meer dan ooit ongerust. 93 procent voor de Franstaligen en 7 procent voor de Vlamingen, dat is de nieuwe verdeelsleutel voor Brussel die circuleert. Dat is onzin, ook mathematisch want in Brussel wonen 40 procent niet-Belgen en die mogen niet meegeteld worden. De Vlaamse partijen mogen dat niet laten gebeuren want de pariteit in Brussel is historisch gekoppeld aan de pariteit op federaal vlak."
(tvbrussel)

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
DE WEVER DÉPASÉ PAR SES PROPRES TROUPES
Attention? Bert De Wever n’aurait pas, plus ses troupes en main et les ultra opteraient pour une stratégie du pourrissement. Ils rêveraient d’une république flamande avec De Wever maire d’Anvers et Sigfried Bracke chancelier de Flandre. Dangereux, très dangereux, surtout que et CD&V suit et le VLD ne freine pas.
Alerte à Malibou !

Aucun commentaire: