lundi 16 août 2010

Regeringsonderhandelaars bereiken doorbraak in dossier gezondheidszorg

Er steeg gisterenavond nog steeds geen witte rook op aan de onderhandelingstafel van preformateur Elio Di Rupo. Op het vlak van gezondheidszorg stond men wel voor een doorbraak, al benadrukte de N-VA dat de deal enkel geldt als er over alles een akkoord is. Verwacht werd dat er ook vandaag verder wordt onderhandeld. De onderhandelaars beseffen immers maar al te goed dat mislukken geen optie is.

Om halfvier gisterennamiddag verzamelden de onderhandelaars voor wat de cruciale vergadering van de preformatie moest worden.
In het zog van de voorzitters volgde een schare partijmedewerkers en medeonderhandelaars, klaar om in werkgroepen verder te werken en bij te springen wanneer nodig. Iets na tienen laste Di Rupo een pauze in om de voorzitters met hun partijdelegatie te laten overleggen. Op dat moment werd vanuit de werkgroep Gezondheidszorg een doorbraak gesignaleerd. Die kwam er nadat er op zaterdag uit Franstalige hoek een nieuwe toegift was gekomen door de regio's op vlak van gezondheid bevoegdheden goed voor 3 miljard euro toe te zeggen. Het uiteindelijk compromis zou erin bestaan dat de regio's bevoegd worden voor onder meer de ouderenzorg en de eerstelijnszorg.
De splitsing van het ziekenhuisbudget haalden de Vlaamse onderhandelaars niet binnen, maar de gemeenschappen krijgen wel het initiatiefrecht om zelf kwaliteitsnormen in de sector te stellen en ze krijgen hun zeg in de ziekenhuisstructuren. Ook de N-VA zou zich in die deal kunnen vinden al geldt dat enkel als er over de andere punten ook een akkoord volgt.

Over de sfeer aan tafel liepen de berichten uiteen van "goed" tot "zeer moeizaam".
Voor de start van de vergadering hadden de Franstalige partijen nog eens benadrukt dat zij al genoeg hadden toegegeven. "Als we verder gaan, dan verlaten we de perimeter en gaat het niet meer over de overdracht van bevoegdheden, maar stellen we de manier waarop we als Belgen samenleven in vraag", luidde het. "Dit is al een historische staatshervorming. Maar misschien willen sommigen er een spelletje van maken en kijken hoever ze kunnen gaan. Wij kunnen echter niet meer geven."
Toch leek men bij de N-VA niet onder de indruk. Net zoals de andere partijen hielden de troepen van Bart De Wever voor de vergadering van gisterenavond topoverleg. Kopstuk Ben Weyts was op dat moment "een beetje pessimistisch" over de kansen op een akkoord.

VETTE VIS?
De Vlaams-nationalisten blijven op hun honger. De vraag of Bart De Wever alsnog zijn 'vette vis' zou binnenhalen, beheerste dan ook de vergadering gisterenavond. Maar ook de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde en de financiering van Brussel bleven de gemoederen verhitten.

"Met de pakketten die nu op tafel liggen, is het mogelijk om tot een akkoord te komen. Nu hangt het echt af van de wil om te slagen." En die wil zochten de Franstaligen vooral bij Bart De Wever. "Alles ligt nu in handen van de N-VA. Ça passe ou ça casse", klonk het daar. (Thomas Mels)

COMMENTAIRE
CA PASSE OU CA CASSE
Jamais on ne fut plus près de conclure.
Mais tant qu’il n’y a aps accord sur tout, il n’y a accord sur rien.
“ Alles ligt nu in handen van de N-VA.” 'Ça passe ou ça casse'

Aucun commentaire: