samedi 7 août 2010

Te weinig noodopvang voor minderjarigen

Brussel - Een alarmerend aantal Brusselse minderjarigen leeft noodgedwongen op straat. Er zijn te weinig opvangplaatsen voor jongeren in probleemsituaties. Vooral Franstalige jongeren blijven in de kou staan zo blijkt.
Het is dweilen met de kraan open bij SOS Jeunes-Quartier Libre. Het opvangcentrum in Elsene kan de groeiende stroom minderjarigen niet langer slikken.

"We hebben vier bedden," zegt Xavier Briké van SOS Jeunes. "Maar de laatste tijd krijgen we dagelijks vraag naar zeven of acht bedden. We moeten dus elke dag jongeren de straat op sturen."

Een heel ander verhaal aan Vlaamse zijde. Hier is geen sprake van enig opvangtekort. "We hebben een crisismeldpunt en ook een aantal opvangplaatsen voor minderjarigen," zegt Petra De man, hulpverlener bij CAW De Mozaïek. "We merken niet zo veel aanmeldingen."

De oplossing ligt voor de hand zou u denken. Stuur de Franstalige of anderstalige minderjarigen simpelweg door naar het Vlaamse opvangnetwerk. Maar er zijn een pak structurele struikelblokken.

"Het crisismeldpunt is enkel voor Nederlandstaligen. Er moet een Nederlandstalige component zijn," zegt De man.

Precieze cijfers over het aantal minderjarigen dat op straat overleeft, zijn er niet. Maar vast staat dat velen noodgedwongen hun toevlucht nemen tot de rafelrand van de maatschappij.

"We zien dat veel jongeren, zowel meisjes als jongens, in de prostitutie stappen," zegt Briké. "Er is ook drugsgebruik en de jongeren belanden in de criminaliteit om te overleven."

Daarnaast is er nog de schrijnende situatie van de niet-begeleide minderjarigen van allochtone afkomst. Zij vallen tussen de mazen van het opvangnet. De federale overheid is verantwoordelijk voor de opvang van deze jongeren, maar de capaciteitsproblemen bij Fedasil zijn genoegzaam bekend.

Preventie kan de ergste nood lenigen. Bij jongeren in probleemsituaties is het zaak snel in te grijpen, voor de situatie escaleert. "Als we niet snel ingrijpen worden de jongeren geplaatst of gaan ze zichzelf behelpen via criminaliteit," aldus Briké.
(tvbrussel BDW)

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
De plus en plus de mineurs bruxellois en rupture de famille se retrouvent dans la rue faute de structure d’accueil suffisante. Apparemment surtout les jeunes francophones car du côté de la communauté flamande on ne parle guère de manque de places. Mais voilà, dans ce pays de plus en plus ubuesque où tout se communautarise à outrance, il existerait des difficultés structurelles à prendre en charge des jeunes francophones dans un centre de crise flamand.
Quand on sait que beaucoup de ces jeunes en marge seront amenés à entrer dans la criminalité pour survivre, l’on ferait bien de se demander s’il ne vaut pas mieux investir dans des structures d’accueil et d’accompagnement valables plutôt que d’agrandir les prisons…
VDB

Aucun commentaire: