mercredi 4 août 2010

Voor het eerst meer dan 110.000 werklozen

Brussels telde nooit meer werklozen dan vandaag. © Beeld uit reportage tvbrussel

Brussel - De werkloosheid blijft groeien in Brussel. Eind juli telde het gewest 110.901 niet-werkende werkzoekenden. Dat blijkt uit navraag door brusselnieuws.be. Er zijn nu bijna 4.000 werklozen meer dan eind juni toen de werkloosheid al een historische piek bereikte. Die is dus opnieuw overtroffen.

De onrustwekkende groei van de werkloosheid in Brussel houdt aan. De voorbije maanden kwamen er zo'n 8.000 werklozen bij. Meer dan 21,7 procent van de beroepsbevolking zit nu zonder werk, zo blijkt uit cijfers van Actiris. In de zomer schrijven veel schoolverlaters zich traditioneel in en dit jaar werden zij aangemoedigd om dat vroeger te doen. Maar er is meer aan de hand.

Is het de crisis die zich vertraagd laat gevoelen in Brussel, zoals minister van Werk Benoît Cerexhe (CDH) volhoudt? "De Brusselse werkloosheid is structureel en heeft weinig te maken met de crisis," zegt Hervé Devillé, professor arbeidseconomie verbonden aan de ULB, de universiteit van Rijsel en het ministerie van het Brussels Gewest.

"De Brusselse arbeidsmarkt wordt gekenmerkt door een grote paradox," zegt Devillé aan brusselnieuws.be. "Enerzijds voorziet het gewest werkgelegenheid voor dubbel zoveel mensen als de eigen actieve bevolking, maar tegelijk komt een groot deel van de bevolking niet aan de bak."

Technopool
En dat heeft in de eerste plaats te maken met scholing. "Brussel is een technopool. De meeste aangeboden jobs vereisen technische kennis en/of talenkennis. Zonder diploma val je uit de boot. De Brusselse jobs worden ingenomen door pendelaars en inwijkelingen die wel de juiste kwalificaties hebben. Op twee jaar tijd zijn er zo 40.000 Brusselaars minder aan het werk."

Vraag is hoe men het groeiende aantal jongeren - de bevolkingsexplosie, weet u wel - een afdoende scholing kan geven. "Bij Actiris schat men de omvang van het probleem goed in en probeert men jongeren op te leiden en te activeren," zegt Devillé. "Men heeft echter niet de middelen om elke jongere van dichtbij te volgen."
(brusselnieuws.be)

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
FAIRE D’UN CERCLE VICIEUX UN CERCLE VERTUEUX
Les médias flamands, BDW en tête, n’ont de cesse de nous le rappeler, le chômage à Bruxelles est en croissance constante tandis que s’y créent jour après jour des emplois à haute valeur technologique qui aussitôt sont occupés par de jeunes travailleurs très qualifiés venus de Flandre. En effet, l’enseignement prodigué à Bruxelles par la Communauté française génère plus de décrocheurs que de diplômés. Ce sont donc des diplômés flamands qui généralement occuperont les nouveaux emplois générés à Bruxelles. Comment briser le cercle vicieux induit par l’enseignement francophone de Bruxelles qui produit plus d’échecs et de redoublements que dans l’ensemble des pays de l’ OCDE ?
MG

Aucun commentaire: