mercredi 3 novembre 2010

Het Brusselgevoel op de boekenbeurs in Antwerpen

“Ik heb een heus archief aangelegd om het DNA van Brussel in de vingers te krijgen”, zegt de Limburgse schrijver Toni Coppers. Hij is een van de schrijvers op de 74ste Boekenbeurs van Antwerpen die Brussel een warm hart toedraagt.

Zondag ging in boekenbeurs in Antwerpen opnieuw open. Onder de vele auteurs die er hun opwachting maken ook enkele schrijvers die hun hart aan de hoofdstad verloren hebben. Omdat ze er wonen of omdat ze het de ideale achtergrond voor hun romans vinden.
Toni Coppers werd onlangs met zijn nieuwste thriller De Geheime Tuin genomineerd voor de Diamanten Kogel, de prijs voor het spannendste boek van het jaar. Voor de schrijver uit Sint-Truiden vormt Brussel het ideale decor voor zijn verhalen. “In de beginjaren nam ik elke week de tram naar een wijk ergens in Brussel die ik niet kende. Ik had altijd een opnametoestel bij om de geluiden op te nemen, een notaboekje om de sfeer neer te schrijven en een digitale camera. Op die manier heb ik een heel archief van Brussel aangelegd en weet ik hoe de straten ruiken, welke geluiden je er hoort en welke mensen er wonen. Dat archief hielp mij om het DNA van ‘mijn’ stad in de vingers te krijgen.”
Ook Luc Deflos situeert zijn verhalen in Brussel. Enkele jaren geleden verhuisde de schrijver naar zijn geliefde hoofdstad. “Pitbull speelt zich af in Matonge omdat het mijn favoriete uitgangsbuurt is. De cafés waar de psychopaat uit het verhaal zit, zijn de cafés waar ik ook gezeten heb, de taferelen die ik beschrijf, heb ik min of meer zien gebeuren. Waarom zou ik een andere locatie kiezen?”
Brusselaar Christian De Coninck beschrijft het Brussel-gevoel onder de schrijvers als volgt: “Waar zou je anders over schrijven dan over Brussel? (lacht) Mijn vroegere korpschef zei ooit ‘Brussel is de hoofdstad van België, van Europa, van de wereld en van het universum’. Dat vat het goed samen.”

Boekenbeurs van Antwerpen
adres: Antwerp Expo, Jan van Rijswijcklaan 191, 2020 Antwerpen
wanneer: van 31 oktober tot 11 november 2010, elke dag van 10 tot 18

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
BRUXELLOMANIA
Bruxelles? Les Flamands la détestent ou l’adorent.
Parmi les détracteurs, une majorité de navetteurs grassement payés grâce à leur bilinguisme du bout des lèvres et tout le peuple des nationalistes qui désormais votent De Wever et demain qui sait Dedecker ou De Winter. Parmi les adorateurs, les artistes, les créateurs de modes, les gastronomes, les chanteurs, les mélomanes, les écrivains et beaucoup de journalistes et les intellectuels progressistes,ceux qui ne forment pas le premier cercle de Bart De Wever.
A la foire aux livres d'anvers, quelques auteurs amoureux de Bruxelles donnent le ton « enkele schrijvers die hun hart aan de hoofdstad verloren hebben. Omdat ze er wonen of omdat ze het de ideale achtergrond voor hun romans vinden”.
Parmi eux, Christian De Coninck: “Mijn vroegere korpschef zei ooit ‘Brussel is de hoofdstad van België, van Europa, van de wereld en van het universum’. Dat vat het goed samen.”
Bruxelles capitale de la Belgique , de la Flandre et d’Europe mais surtout Bruxelles ville monde et capitale cosmopolitique.
MG

Aucun commentaire: