samedi 27 novembre 2010

Nauwelijks nog uitwisseling Nederlands- en Franstalige leerkrachten

lechts 4 duo's van Brusselse scholen wisselen dit jaar Nederlandstalige en Franstalige leerkrachten uit, veel minder dan de 38 scholenparen die nog deelnamen in 2008-2009. Bianca Debaets en Paul Delva (CD&V) vragen maatregelen om de werklast voor de directies te verminderen.

De samenwerking tussen Vlaamse en Franstalige scholen gaat achteruit
Brusselse scholen van de Vlaamse en Franse gemeenschap kunnen al enkele jaren in een uitwisselingsprogramma stappen waarbij Franstalige leerkrachten in het Nederlandstalig onderwijs lesgeven en vice versa. Het programma wil de taalverwerving van de leerlingen stimuleren door hen in contact te brengen met moedertaalsprekers.
Uit cijfers die Bianca Debaets en Paul Delva (beiden CD&V, repectievelijk Brussels en Vlaams parlementslid) opvroegen, blijkt dat dit jaar slechts vier partnerschappen werden afgesloten. Onderwijsminister Pascal Smet (SP.A) had in juni 2010 nochtans een streefcijfer van 30 partnerschappen vooropgesteld, melden de twee CD&V-volksvertegenwoordigers. In het
"Minister Smet nam vorig schooljaar initiatieven om het uitwisselingsprogramma beter bekend te maken. Het is dus waarschijnlijk niet daar dat het schoentje knelt," zeggen beide parlementsleden. "Er moet eerder worden gekeken naar de extra werklast waarmee scholen worden opgezadeld. Voor directies is het namelijk niet eenvoudig om middenin het schooljaar zulke arbeidsintensieve en belangrijke projecten bij te nemen."
Pascal Smet kondigde aan overleg te houden met de scholen die de vorige schooljaren aan het project deelnamen, maar dit jaar afhaakten. Op basis van dat gesprek wil hij het project uitdiepen en verbreden.
Bianca Debaets en Paul Delva hopen dat de gesprekken resultaat opleveren. “Het uitwisselingsproject is een te waardevol initiatief om het te laten doodbloeden. Zeker in Brussel, waar meertaligheid de sleutel is tot werkgelegenheid, is elk initiatief welkom om de taalkennis van de jongeren te verbeteren,” besluiten ze.
De vier scholenkoppels die wél nog deelnemen zijn de volgende:
Gemeentelijke Basisschool "De Vijvers" - Pierre Longinstraat 1 - 1070 - ANDERLECHT
Les Etangs - Rue Pierre Longin 1-3 - 1070 - ANDERLECHT
GVBS Heilig Hartschool - Heilig-Hartlaan 2 - 1090 - JETTE
Sacré Cœur - Avenue Sacré Coeur 4 - 1090 - JETTE
School Poelbos - Laarbeeklaan 110 - 1090 - JETTE
Ecole Dieleghem - Avenue du Laerbeek 100 - 1090 - JETTE
GBS Stokkel - Henri Vandermaelenstraat 61 - 1150 - SINT-LAMBRECHTS-WOLUWE
Ecole communale de Stockel - Rue Henri Vandermalen 61 - 1150 - WOLUWE SAINT-LAMBERT

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
HARO SUR L’ADMINISTRATION
Tout le monde crie haut et fort la nécessité de promouvoir le bilinguisme, notamment pour améliorer l’ «employabilité».
On n’a plus que le mot immersion à la bouche.
Sur le terrain, rien ne se passe.
A peine quatre écoles bruxelloises sont en mesure de l’organiser, nous dit-on.
L’administration scolaire est un des virus qui bousillent l’organisation scolaire.
Et on s’étonnera ensuite que Flamands et francophones on l’impression d’appartenir à deux langues, deux cultures différentes.
Comment casser ce cercle vicieux?

Aucun commentaire: