samedi 20 novembre 2010

VRT legt zichzelf quota op

'Mo' uit Thuis vrt

BRUSSEL - Een derde vrouwelijke gezichten in Terzake en het Journaal. 12 procent ‘gekleurde' gezichten op Eén, op Canvas zelfs 20 procent. De VRT stelt quota op voor vrouwen en allochtonen. De drie netten moeten die op korte termijn behalen.
Van onze redactrice

Het zijn geen vrijblijvende streefcijfers. De VRT heeft duidelijk uitgetekend hoeveel vrouwen en allochtonen er op korte termijn op het scherm van Eén, Canvas en Ketnet te zien moeten zijn. Het is de eerste keer dat de VRT dat op deze manier doet. Bovendien zijn de vooropgestelde percentages op zijn minst ambitieus te noemen.

Op Eén moet 12 procent van de mensen die op het scherm te zien zijn, ‘gekleurd' zijn. Om de zender een vrouwelijker gezicht te geven, moet 40 procent van de gasten of presentatoren van de talkshows (De Laatste Show en De Zevende Dag) vrouw zijn.

Zusterzender Canvas moet zelfs tot 20 procent ‘gekleurde gezichten' op het scherm krijgen. In eerste instantie zal Canvas het aantal vrouwelijke gezichten opkrikken tot 33 procent, later wordt dat 40 procent. Beide zenders verbinden zich ertoe bij de aankoop van programma's extra aandacht te besteden aan vrouwen. Tijdens programmabriefings krijgen behalve allochtonen ook minderjarigen en 65-plussers extra aandacht.

Zowel voor Terzake als voor het Journaal moet een derde (33 procent) van de mensen die actief zijn op het scherm, vrouw zijn. Dat cijfer moet op langere termijn zelfs doorgroeien tot 40 procent. Ketnet moet vooral werken aan het aantal gekleurde gezichten op het scherm. Het vooropgestelde percentage ligt op 6 procent.

Deze quota kwamen tot stand na een steekproef die de studiedienst van de VRT in 2009 liet uitvoeren. Van 5 oktober tot 22 november 2009 werd er geteld. De onderzoekers noteerden elk gezicht dat actief op het scherm aanwezig was. Dus niet het publiek van De Laatste Show, wel de gasten en presentatoren. ‘Dat was voor de VRT de wake-upcall', zegt Wouter Quartier, hoofd van de studiedienst van de VRT. Uit die telling blijkt dat op Eén slechts 8,8 procent van de mensen op het scherm allochtoon is. In 2007 was dat nog 14,3 procent. Canvas doet beter: 19,40 procent in 2009 tegenover 5,4 procent in 2007. De man-vrouwverhouding was in 2009 60/40. Canvas doet het beduidend slechter met 73 procent mannen en 27 procent vrouwen.

‘Uit de cijfers blijkt dat we nog een lange weg moeten afleggen op het gebied van diversiteit. Het ging maar om een steekproef, het is belangrijk dat we een algemener overzicht van de situatie krijgen. Daarom werken we aan een manier om die tellingen permanent uit te voeren.' Als dat nodig blijkt, zullen ook de bovengenoemde streefcijfers aangepast worden.

‘De manier waarop we die streefcijfers willen bereiken, is voorlopig nog een work in progress', zegt Quartier. ‘Het is niet de bedoeling om bij wijze van spreken een blik vrouwen open te trekken om toch maar die cijfertjes te behalen. Het idee erachter moet zijn: Vlaanderen in beeld brengen zoals Vlaanderen is. Het is nu aan elk net afzonderlijk om aan het werk te gaan en met programmamakers rond de tafel te gaan zitten om een actieplan op te stellen.'

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
VOUS AVEZ DIT QUOTAS ?
C’est quoi cette blague ? 12 % de gens de couleur désormais sur les écrans de télé flamande au lieu de 6 et entre 30 et 40% de visages féminins !
C’est vrai qu’on en voyait assez peu mais de là à mettre des quotas ?
Et un quota pour les vieux, un autre pour les ados, les homos le hétéros, les travelos, …On s’arrête où ? Aux démagos ?
Un lecteur commente avec bon sens
“Waarom eigenlijk? Het enige wat ik verwacht van de VRT is het beste. En ik hoop dus ook dat de genodigde studiogast de persoon is die het beste op de hoogte is over iets. Of die nu man of vrouw is wat doet dat terzake? Wat voor zin heeft het om bij de Laatste Show nu plots meer allochtonen of gekleurden te gaan uitnodigen terwijl de allochtonen niet eens naar De Laatste Show kijken, maar naar een of andere schotelantenne zender kijken.”
Un second internaute conclut à sa manière:
Ik zou eigenlijk ook 20% allochtonen willen zien in de VRT-directie? of zijn het allemaal witte mensen? Neen toch?

Aucun commentaire: