mercredi 3 novembre 2010

Woordvoerder aartsbisschop neemt ontslag

© Belga
Jürgen Mettepenningen, de woordvoerder van aartsbisschop André Léonard, neemt ontslag. Dat heeft hij dinsdag laten weten. Mettepenningen spreekt over een gebrek aan vertrouwen.
Léonard ligt de laatste tijd onder vuur wegens een aantal controversiële uitspraken. Mettepenningen moest die telkens nuanceren. Hij liet eerder al weten dat dat niet altijd gemakkelijk is.
Dinsdag kondigde hij zijn ontslag aan wegens 'een opeenstapeling van verschillende redenen en het gebrek aan vertrouwen'. Mettepenningen zegt als woordvoerder niet meer te willen, te kunnen en te zullen functioneren.
Mettepenningen is kerkhistoricus en was nog maar enkele maanden aan de slag als woordvoerder van Léonard. Later op de dag geeft hij meer uitleg over zijn ontslag op een persconferentie.

OOK UCL NEEMT LÉONARD ONDER VUUR
In Louvain-la-Neuve gaat een petitie rond waarin academici het ontslag van de aartsbisschop als voorzitter van de inrichtende macht vragen.

De kritiek op André-Joseph Léonard houdt aan. 'Ik heb een probleem met wat hij gezegd heeft', sprak bisschop Johan Bonny van Antwerpen zondag in het Eén-programma De Zevende Dag. Hij had het over Léonards verklaringen van vorige week op RTBf, waar hij had aangegeven dat het volgens hem geen zin heeft oude geestelijken die niet meer in functie zijn en kinderen misbruikten, openlijk aan de schandpaal te nagelen.

Gisteren raakte bekend dat ook de universiteit van Louvain-la-Neuve (UCL) bedenkingen heeft bij de uitspraken van Léonard, eerst die over aids als een soort immanente gerechtigheid, en nu dus die over bejaarde pedofielen. Enkele academici begonnen een petitie waarin zijn ontslag als voorzitter van de inrichtende macht wordt geëist. Hoeveel handtekeningen er al verzameld zijn, is niet duidelijk. De rector, Bruno Delvaux, steunt het initiatief niet. Hij vindt dat zo'n probleem intern moet worden opgelost.

Bonny en de UCL zijn de laatste in een intussen lange rij individuen en organisaties die Léonards uitspraken misplaatst vinden. Onder hen CD&V-senator Rik Torfs en een rist andere politici en het Interdiocesaan Pastoraal Beraad (IPB), dat zowat alle katholieke middenveldorganisaties met enig belang vertegenwoordigt.

Zo groeit de perceptie dat Léonard stilaan totaal geïsoleerd raakt. Er zijn de voorbije weken te veel uitschuivers geweest, luidt het her en der. Volgens Bert Claerhout, de hoofdredacteur van Kerk en Leven, maakt Léonard het geloof 'almaar minder relevant'.

Dat moet blijken, maar de twee druk bijgewoonde eucharistievieringen die Léonard het voorbije weekend voorging, doen vermoeden dat hij binnen de geloofsgemeenschap nog behoorlijk wat medestanders heeft. Gisterochtend droeg hij de mis op in een volgepakte Onze-Lieve-Vrouwkerk in Sint-Pieters-Woluwe, waar agenten in burger de rust bewaakten. In zijn homilie repte Léonard niet over de actualiteit, maar na de viering ging hij toch in op de controverse omtrent zijn uitspraken over bejaarde pedofielen en justitie. Hij is verkeerd begrepen, vindt hij. 'Het lijkt me voor iedereen beter dat zo'n priester tegenover zijn slachtoffer erkent wat hij heeft gedaan', aldus Léonard. Daaruit afleiden dat hij wil dat ze uit handen van justitie blijven, is onjuist, gaf hij aan. 'Ik denk net in de eerste plaats aan gerechtigheid.'

Zondag leidde Léonard de allerheiligenmis in de Sint-Sulpitiuskerk in Diest, voor 1.000 mensen. Ook daar was politie aanwezig. Hij zei te beseffen 'dat er in de harten van veel gelovigen vragen zijn, ook over mijn persoon'. Toen Léonard na de mis opstapte in de traditionele processie, zorgde een tiental misnoegden wel voor commotie: ze scholden hem uit voor 'hypocriet' en 'pedofiel' en gooiden fopspenen. Tijdens de viering had Léonard wel algemeen applaus geoogst.

Léonard kondigde aan dat hij binnenkort een brief schrijft aan alle priesters van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Hij zou erin uitleggen wat hij wel en vooral niet heeft willen zeggen met zijn recente uitspraken.

COMPMENTAIRE DE DIVERCITY
ARCHEVÊQUE DANS LA TOURMENTE
Décidément les speedés de la com font long feu. Sarko et lui sont au plus bas dans les sondages.

Joseph Léonard, l’agent secret de Benoît XVI en Belgique avance vent debout et ses chances de finir en Benoît XVII diminuent comme peau de chagrin. Son brillant porte parole le quitte et voilà que l’UCL veut le démissionner comme président du conseil d’administration.

Il lui reste à chanter « plus près de toi mon dieu » sur l’air joué par les musiciens du Titanic avant le grand naufrage.
MG

Aucun commentaire: