dimanche 5 décembre 2010

Kerk zoekt handelaars in Schaarbeek

Schaarbeek wil een deel van de kerk van de Heilige Familie graag omtoveren tot winkelruimte. Dat zou de tanende Helmetwijk een nieuw elan moeten geven. De zoektocht naar geschikte handelaars loopt nog. De lokale afdeling van Open VLD vreest dat er uiteindelijk een tiental kleine winkels zal komen in plaats van één grote publiekstrekker.

De kerk van de Heilige Familie
In samenspraak met de kerkfabriek en de lokale afdeling van Atrium heeft Schaarbeek drie concepten uitgewerkt voor de kerk. Mogelijk komt er een galerij met een reeks winkels. Ofwel komen er twee grotere winkels. Ook een congrescentrum met bijhorende faciliteiten behoort tot de mogelijkheden.

Open VLD Schaarbeek staat achter het plan. "Maar we zijn wel bevreesd voor het scenario waarbij er een galerij komt met meerdere kleine handelszaken die het bestaande goede aanbod in Helmet niet aanvullen, maar beconcurreren," zegt Quentin van den Hove. "Wij vragen de gemeente om niet te snel toe te happen op investeerders die de handelsruimte willen laten renderen door ze te versnipperen tot kleine handelszaken. De wijk heeft in eerste instantie behoefte aan een magneet om klanten te lokken naar het reeds bestaande winkelaanbod."

De Helmetwijk genoot ooit een goeie winkelreputatie maar wordt nu geplaagd door leegstand. "Vroeger zei men: 'Als je het niet in Helmet vindt, dan vind je het nergens.' Vandaag zijn er nog altijd kwaliteitswinkels maar de aantrekkelijkheid van de wijk is afgenomen. De integratie van de kerk in de handelskern is een unieke kans om de troeven van de wijk beter uit te spelen."
Voor Open VLD is een uitgebreid parkeeraanbod een cruciale vereiste voor de heropleving.

Aucun commentaire: