dimanche 19 décembre 2010

Rotterdam opent grootste moskee van West-Europa

Rotterdam opent grootste moskee van West-Europa epa

ROTTERDAM - In de Nederlandse havenstad Rotterdam is vrijdag de grootste moskee van West-Europa in gebruik genomen.

De Essalanmoskee kan tot 3.000 gelovigen ontvangen. De eerste verdieping is meer dan 2.000 vierkante meter groot. Het gebouw wordt geflankeerd door twee minaretten van 50 meter hoog. De bouw duurde 7,5 jaar.
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en schepen Hamit Karakus verrichtten vrijdagmorgen de openingshandeling, waarna het eerste vrijdaggebed gehouden werd.
De officiële opening voor het publiek wordt in het voorjaar verwacht. Voorlopig zal een imam uit Amsterdam, van Egyptische origine, de voorganger zijn in de Essalammoskee. 'Er wordt nog gezocht naar een nieuwe imam. Zowel het moskeebestuur als de bezoekers willen een imam die goed Nederlands spreekt', zegt woordvoerder Jules Debije.
Het moskeebestuur hoopt dat het nieuwe onderkomen, op een steenworp afstand van het Feyenoordstadion, een 'baken van licht' zal zijn. 'Het is een geschenk, van waaruit dienstbaarheid moet worden betoond aan de Nederlandse samenleving in het algemeen en de moslimgemeenschap in het bijzonder. Wij hopen en verwachten dat dit gebouw een centrum van liefdadigheid, barmhartigheid en wederzijds begrip zal worden en ten dienste staat aan alle mensen', aldus bestuursvoorzitter Aberrazak Boutaher.

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
UN IMAM EGYPTIEN?
A quand l'islam européen avec des imams parlant la langue du pays formés dans nos universités?
Les cathédrales, chefs-d'oeuvres de la culture chrétienne du moyen âge, avaient une fonction politique et sociale autant que spirituelle. L'architecture n'est jamais neutre.

Aucun commentaire: