samedi 29 janvier 2011

The Economist: 'Situatie België gevaarlijk voor Europa'

De politieke impasse in ons land zou wel eens dramatischer kunnen uitpakken dan de wereld nu denkt, schrijft The Economist deze week. Als België uit elkaar valt, zijn de gevolgen voor Europa mogelijk niet te overzien.
Het begon allemaal verkeerd te lopen nadat de universiteit van Leuven Vlaams werd en Wallonië zijn eigen Louvain-la-Neuve kreeg. Dat is althans de kapstok die het Britse tijdschrift The Economist gebruikt om een artikel over de uitzichtsloze toestand van ons land aan op te hangen.
Na de universiteit werden ook de politieke partijen gesplitst in een Waalse en een Vlaamse vleugel en toen was het hek bij wijze van spreken helemaal van de dam. België is immers niets meer dan een lege schelp, amper iemand die nog warm wordt van de nationale driekleur en een koning die wel eens de laatste zou kunnen zijn. Albert II als laatste Belg, inderdaad.
BELGIË KAN GEVAARLIJK PRECEDENT VORMEN
Allemaal met een knipoog, maar The Economist meent het wel serieus. De wereld slaat het politieke schouwspel nu nog achteloos gade, maar wanneer straks de splitsing van België minder utopisch wordt, zou Europa wel eens een groot probleem kunnen hebben.
Of om het nog eens wat poëtischer uit te drukken: de effecten van die splitsing zouden 'ver buiten de sprookjeswereld van Kuifje en de schilderijen van Magritte' voelbaar zijn. De rijke regio die af wil van de arme, het zou een gevaarlijk precedent kunnen zijn, meent The Economist.
ROMANTISCHE NONSENS
Niet alleen in Spanje en Italië, maar ook Schotse nationalisten dromen al van een onafhankelijke staat binnen de EU. En wat met nationale minderheden in andere landen, zoals de Hongaren in Slovakije? Schrap België en de hele mystiek van een tolerant Europa ligt aan diggelen.
Europa overwon de vijandelijke verhouding tussen Frankrijk en Duitsland, het Europese lidmaatschap van Ierland bespoedigde het einde van de burgeroorlog daar. Om nog maar te zwijgen over het helende effect dat de EU had op de trauma's die de Balkan opliep. 'Maar is dat niet allemaal romantische nonsens wanneer een van de vaders van de EU moet vechten om niet uit elkaar te vallen?', wordt er gevraagd.
EEN STAD IS MOEILIJK TE SPLITSEN
The Economist ziet de hele situatie dus met lede ogen aan. Maar gelukkig is daar Brussel. In onze hoofdstad ziet het tijdschrift nog de beste hoop dat Vlamingen en Walen uiteindelijk op een of andere manier toch met elkaar zullen moeten leren leven.
'Want een stad is moeilijker te splitsen dan een universiteit. Godzijdank voor België en misschien ook wel voor Europa', klinkt de slotsom.

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
PERFIDE ALBION
Ah ces Anglais!
C’est à eux que nous devons la création de l’Etat belge. Et voilà qu’ils envisagent sérieusement sa disparition. Pire, ils voient dans son évaporation un risque d’implosion de l’Europe qu’ils semblent « aimer tant ».
Tout ça ne nous rendra pas le Congo.
Devra-t-on dire demain : « tout ça ne nous rendra pas la Belgique ! »

Aucun commentaire: