jeudi 6 janvier 2011

Iedereen struikelt over Brussel

De Franstalige communiqués van gisteravond verhullen de boosheid die ze al de hele dag voelden over Brussel en BHV. Maar na het virtuele neen van CD&V en N-VA was het niet meer nodig om zelf op de rem te staan. Vooral voor CDH kwam dat handig uit. CDH en PS blijven echter behoorlijk ontevreden over het feit dat het half miljard euro voor Brussel er niet onmiddellijk komt. Bij de start in 2012 wordt het 377 miljoen.

Tijdens de onderhandelingen was hen iets anders beloofd. ‘De idee was ervoor te zorgen dat de herfinanciering van Brussel tegen 2014 à 2016 al een half miljard euro zou bedragen. Dat cijfer haalt men nu pas in 2019', zegt een onderhandelaar. In politieke termen is dat lang wachten. In absolute cijfers valt het nog mee. In 2015 zou Brussel bijvoorbeeld 460 miljoen extra krijgen en dat blijft jaarlijks oplopen om tegen 2030 782 miljoen te bedragen.

De Franstaligen hadden verwacht dat er sneller meer geld op tafel ging komen. Vande Lanotte heeft de verwarring deels zelf gecreëerd. In zijn eerdere nota had hij een hele reeks mechanismen op papier gezet die gebruikt zouden worden om Brussel meer geld te geven. In zijn nieuwste nota nam hij gas terug.

‘Je kunt niet in je nieuwe nota een lager bedrag op tafel leggen dan wat je voorstelde tijdens de onderhandelingen', zegt een expert. ‘Is dit alleen onderhandelingstactiek of was Vande Lanotte geschrokken van de gevolgen van zijn eerste worp?'

In de eerste nota van Vande Lanotte stond nog een cocktail van formules voor de herfinanciering van Brussel. Dat beloofde héél duur te worden. In die formules is gehakt en elders zijn parameters afgezwakt. Niet 20% tot 30% van de belastingen van de (netto)pendelaars die in Brussel werken, wordt aan Brussel gegeven maar slechts 15%.

Op papier lijkt dat een grote stap terug, maar in de praktijk is het enkel wat langer wachten op de kaap van 500 miljoen. Ook de propere splitsing van BHV doet in het Franstalig kamp pijn. Alhoewel, zo proper vindt ook N-VA ze niet. Ze houdt immers de overdacht van een Vlaamse kamerzetel naar de Franstaligen in.

Bij de Franstaligen wordt de splitsing ervaren als het afnemen van de verworven rechten van Franstaligen in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde zonder voldoende tegensprestaties. Over de rechten van de Franstaligen in de zes faciliteitengemeenten willen ze ook meer garanties.

CD&V heeft het er dan weer moeilijk met hoe Vande Lanotte van Brussel Hoofdstedelijk Gewest op een sluipende manier een volwaardig gewest maakt. Straks staan er op die manier twee Franstalige gewesten tegenover één Vlaams gewest. De taalwetten voor Brussel zijn een ander heikel punt. Op gemeentelijk niveau zijn ze nogal vaag. Het feit dat weer tweetalige lijsten toegelaten zouden worden in Brussel, is dan weer voor N-VA onverteerbaar. Franstaligen zouden op die manier bepalen welke Nederlandstaligen nog verkozen kunnen worden.

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
BRUXELLES PIERRE D'ACHOPPEMENT

Aucun commentaire: