mardi 11 janvier 2011

Leerling-tovenaars

Niet alleen de modale burger begint stilaan de buik vol te krijgen van de politieke impasse. Gisteren presteerde ons land weer het slechtste op de obligatiemarkten, en het wordt dus steeds duurder om onze overheidsschuld te herfinancieren. Het renteverschil met Duitsland, toch de barometer voor het vertrouwen in een lidstaat, liep op tot 136 basispunten, één puntje van het grootste verschil ooit.

(…) HET IS ONBEGRIJPELIJK: MAANDENLANG WORDT ER GEPALAVERD OVER EEN PAAR TIENTALLEN MILJOENEN MEER OF MINDER VOOR BRUSSEL, MAAR DAT DAARDOOR DE STAATSSCHULD MET MILJARDEN DREIGT TOE TE NEMEN, IS BLIJKBAAR VAN GEEN ENKEL BELANG.

Het koninklijk paleis zag zich verplicht, in een halfslachtige poging de financiële markten wat te kalmeren, aan ontslagnemend premier Leterme te vragen een strengere begroting dan voorzien op te stellen. Nochtans bepaalt artikel 105 van de grondwet dat " de koning geen andere macht heeft dan die welke de grondwet en de bijzondere wetten, krachtens de grondwet zelf uitgevaardigd, hem uitdrukkelijk toekennen". Nergens in de grondwet staat bijvoorbeeld dat hij de hoogte van het begrotingstekort mag bepalen, en het is zelfs twijfelachtig of zo'n beslissing aan een regering in lopende zaken toekomt.

We zijn dus nu zover dat we aan grondwettelijk twijfelachtige démarches beginnen, omdat de winnaars van de verkiezingen denken moedig te zijn door het been stijf te houden in plaats van door een akkoord te maken. In wezen zijn ze bezig de collectieve verarming van een land te organiseren.

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
RIEN NE VA PLUS!
Les marchés nous attaquent comme les Turcs à l’époque du siège de Byzance. Et que font nos responsables politique ? Ils discutent du sexe des anges ? Pas tout à fait. Laurette vilipende la méthode MR et Bart joue au « slimste mens van de wereld » où il fait le rigolo (troisième victoire consécutive de Bart De Wever devant deux millions de téléspectateurs essentiellement flamands )

ONKELINX: "LA METHODE DU MR, C’EST DE LA CAPITULATION"
Il y a 3 mois, la vice-Première ministre et ministre des Affaires sociales, Laurette Onkelinx (PS) proposait la constitution d’un gouvernement intérimaire pour prendre les mesures budgétaires. Elle soutient aujourd’hui l’extension de la notion d’affaires courantes.

Aucun commentaire: