vendredi 7 janvier 2011

Picqué: ‘Gedoemd om te blijven onderhandelen’

Bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) heeft zopas aan de koning gevraagd om hem van zijn functie te ontlasten. De koning houdt die vraag nog in beraad. Donderdag zegden CD&V en NV-A neen tegen de nota van de bemiddelaar. Struikelblok was alweer Brussel. Minister-president Charles Piqué (PS) krijgt volgens de nota meer bevoegdheden en meer geld. Maar Picqué wil vooral dat Brussel als volwaardig derde gewest wordt aanzien.

Charles Picqué is geschrokken van de CD&V-houding
208 dagen na de verkiezingen is er nu nog altijd geen uitzicht op een regering. België evenaart daarmee het West-Europese record. In 1977 probeerde Joop Den Uyl al eens zolang om een regering op de been te brengen. "We wisten dat het moeilijk zou worden," reageert Brussels minister-president Charles Picqué op de nieuwe politieke impasse. "Maar we zijn gedoemd tot verder onderhandelen."
Picqué heeft de fameuze nota-Vande Lanotte gelezen en niet goedgekeurd, maar ook niet afgeschoten. Meer bevoegdheden en een eerste financiële noodlijn van ruim 370 miljoen euro geven het gewest meer armslag. Net daarom komt de kritiek van CD&V hard aan bij de minister-president. "Het verbaast me dat CD&V het statuut van Brussel plots weer op de helling zet,” aldus de minister-president. “CD&V en N-VA zijn in een opbod verzeild zijn. Ze vrezen anders als slechte Vlaming beschouwd te worden.”
'GENOEG WAARBORGEN VOOR VLAAMSE BRUSSELAARS'
De kritiek dat de taalrechten van de Brusselse Vlamingen op de helling staan, veegt Picqué alleszins van tafel. “De waarborgen die de Vlamingen hebben bekomen in het parlement en de regering moeten volstaan om te vermijden dat de Vlaamse belangen in Brussel aangetast zouden worden of in gevaar zouden komen.”
Onderhandelen over Brussel kan nog volgens Picqué, zolang Brussel erkend wordt als een derde, volwaardig stadsgewest. “Als men het bestaan van Brussel als volwaardig gewest in vraag gaat stellen is het evident dat we de deur openen voor andere Franstalige eisen.”
Onder meer de uitbreiding van Brussel zouden de Franstaligen dan opnieuw op de onderhandelingstafel kunnen leggen. "Ik kan me niet inbeelden dat de Vlaamse ministers in de Brusselse regering zouden zeggen dat Brussel geen volwaardig gewest is want dan zijn ze geen minister meer."

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
BRUXELLES OUTRAGÉ ! BRUXELLES MENACÉ ! MAIS BRUXELES LIBRE !
Il n’y aura accord sur rien aussi longtemps que deux partis négociateurs flamands continueront à nier l’évidence : l’existence depuis 22 ans bientôt d’une Région de Bruxelles Capitale en tant que troisième entité régionale à part entière. S’il le faut, les Bruxellois résisteront avec force contre tous ceux qui voudraient la menacer dans son intégrité régionale. On s’étonnera donc que les 19 bourgmestres ne réagissent pas comme un seul homme pour protester avec force contre toute velléité de les mettre sous tutelle.
MG

Aucun commentaire: