samedi 29 janvier 2011

Smet dreigt met onteigening conservatoriumgebouw

Het Koninklijk Conservatorium van Brussel wacht al jaren op een renovatie

De renovatie van het Koninklijk Conservatorium van Brussel sleept al jaren aan. Het dossier is nochtans rond, maar bij gebrek aan een federale regering blijft de start van de werken uit. Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) verwacht een initiatief van de federale regering, zo niet denkt hij eraan om het gebouw zelf in bezit te nemen.

Een grondige renovatie is al jaren broodnodig, maar die blijft uit door een typisch Belgische patstelling. Het gebouw is eigendom van de federale regering, met name van de Regie der Gebouwen. Maar omdat de twee gemeenschappen er gebruik van maken weigert de Regie het gebouw te renoveren.
Er is nochtans een uitweg. “Er is een platform opgericht om de verschillende betrokkenen samen te brengen,” zegt Peter Swinnen, departementshoofd van het conservatorium. “Die hebben samen met een aantal juristen een voorstel uitgewerkt om een naamloze vennootschap van publiek recht op te richten. Die zou de patstelling kunnen oplossen.”
Maar bij gebrek aan een federale regering geraakt het initiatief niet van de grond. Het lastenboek voor de renovatie is nochtans klaar en ook Beliris, de federale geldpot voor Brussel, heeft een budget klaar voor de renovatie.
Minister Smet verwacht een initiatief van de regering van lopende zaken. “Ik ga een brief schrijven aan premier Yves Leterme (CD&V) om hem te vragen dit te behandelen als een lopende zaak,” zegt Smet. “Er is een politieke consensus over alle partijen heen om dit gebouw te renoveren, maar het dossier ligt ondertussen alweer maanden stil.”
Minister Smet denkt er ook aan om de federale regering te onteigenen. “Als er op een redelijke termijn geen schot in de zaak komt, dan vind ik dat de Vlaamse gemeenschap dit gebouw in eigendom moet nemen en dit gebouw via een publiek-private samenwerking te renoveren.”

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
DU RIFIFI EN PERSPECTIVE
Certes, le lieu est superbe, comme Flagey du reste, et une rénobation en profondeur s'impose.
Cela risque de faire du bruit. Un joli clash politico linguistique en perspective.

Aucun commentaire: