lundi 14 février 2011

De Wever 'misselijk' van RTBF-reportage Morel

Bart De Wever (N-VA), oud-studiegenoot en collega-politicus van Morel, betreurde dat partijpolitiek en trots hen uit elkaar hadden gedreven.
N-VA-voorzitter Bart De Wever noemt de RTBF-reportage over de dood van Marie-Rose Morel 'onmenselijk'. Frank Vanhecke heeft het over 'laag-bij-de-grondse journalistiek'.
Een televisiereportage van de RTBF, die zaterdag berichtte over de druk bijgewoonde begrafenis van Marie-Rose Morel, wekt in Vlaanderen algemene weerzin op.
Zeker de laatste zin van het nieuwsitem gaat er voor velen mijlenver over. Dat de Antwerpse haar strijd tegen kanker zou hebben misbruikt om haar politiek gedachtegoed uit te dragen, is bijzonder grof.
'Een grote schande, het toppunt van een journalistieke nulliteit', reageert echtgenoot Frank Vanhecke. 'Dit is journalistiek van de laagste soort, compleet onaanvaardbaar. Dat vinden ook de ouders van Rooske.'
Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever, die zaterdag een emotioneel eerbetoon bracht aan Morel, is niet te spreken over de RTBF-reportage. 'Ik ben veel gewend van de Franstalige media, maar dit is een absoluut dieptepunt. Marie-Rose was nog niet eens gecremeerd, en dan wordt ze zo afgeschilderd. Dit maakt me misselijk.'
De politica wordt in de reportage ook een 'zuivere en harde xenofobe' genoemd. De Vlaamse media worden daarbij terechtgewezen. 'De publieke omroep bood haar regelmatig een politiek forum. In het noorden van het land is het cordon sanitair in de media al enige tijd doorbroken . In Vlaanderen is het Vlaams Belang een partij als een andere geworden.'
GEEN INTERESSE IN DE MENS MOREL
De RTBF-conclusie lijkt te zijn dat Vlaanderen door de ziekte van Morel het Vlaams Belang in de armen heeft gesloten. Dat heel wat Vlamingen naar de begrafenis waren gekomen uit respect voor de mens en niet de politica Morel, blijkt nergens uit de RTBF-reportage.
RTBF begrijpt de commotie en excuseert zich voor de toon van de reportage. ‘Het was niet onze bedoeling om mensen te choqueren en al zeker niet de nabestaanden. Haar dood is en blijft een persoonlijk drama', zegt Jean-Pierre Jacqmin, directeur Informatie bij de RTBF. Toch vindt hij niet dat zijn zender en de journalist in kwestie een deontologische fout hebben gemaakt.
'Haar overlijden is natuurlijk een persoonlijk drama, maar wij waren alleen geïnteresseerd in Morel als politica. Wij brengen nu eenmaal geen verslag uit over het privéleven van publieke figuren, wat de Vlaamse media wel vaak doen. Misschien heeft dat te maken met het feit dat Morel een Bekende Vlaming was geworden. Wij kennen dat fenomeen niet. Wij zouden ook nooit een reportage draaien over de kinderen van Milquet.'

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
DAS ISTALLES PROPAGANDA
Il n’y a qu’une analyse qui tienne la route : Bart de Wever a une fois de plus instrumentalisé les medias et la RTBF est royalement tombée dans le panneau en lui servant de caisse de résonance.
De même que le PS joue admirablement sa petite musique anti N-VA sur la RTBF , De Wever maîtrise, comme personne, les grandes orgues des medias flamands. La dramatisation des funérailles de l’égérie de la droite flamande extrême en sont l’ultime preuve.
De toute évidence, le cordon sanitaire anti VB a été rompu en grande pompe dans le décor somptueux de la cathédrale d’Anvers.
La réconciliation shakespearienne autour de la bière recouverte d’un Vlaamse leeuw ( elle a lutté contre la maladie comme une «lionne»,
titrait De Standaard ; nouvelle devise du journal : AVB-BVV Alles Voor Bart en Bart Voor Vlaanderen). Une alliance N-VA-VB n’est donc plus exclue pour la conquête, en 2012 du maïorat anversois, le rêve secret de Bart De Wever. Et ça, c’est un scoop !.
« J’ai mal à l’autre », aimait dire Brel. J’ai mal à ma Flandre en observant combien elle se dévoie avec délectation.
MG

Aucun commentaire: