vendredi 11 février 2011

Eeuwenoud, springlevend: Brussel

De column - of liever: monoloog - van de Leuvense burgemeester, minister van staat en grand old man van het Vlaamse socialisme verschijnt wekelijks op vrijdag. Louis Tobback spreekt, Walter Pauli tekent op.

'Het gaat dus weer over Brussel. Blijkbaar is de N-VA in zijn niet te stelpen drang naar een onafhankelijk Vlaanderen desnoods bereid om de betwiste stukken op te geven. Het illustreert nogmaals de totale onmogelijkheid om een onafhankelijk Vlaanderen te maken zonder dat er een oplossing voor Brussel is. Wijlen Guido Tastenhoye van het VB wilde Brussel uithongeren. Een huidige partijgenoot van mij hoorde ik ooit voorstellen om Brussel op te kopen. En nu vinden sommigen dat Vlaanderen Brussel maar moet laten vallen.

"Vlaanderen weet niet wat het met Brussel moeten doen. Dat maakt de Vlaamse positie zwak. Vlaanderen heeft immers nog altijd geen voorstel dat op iets lijkt. De Vlaamse ministers in de opeenvolgende federale regeringen en alle Vlaamse regeringen gedragen zich ten opzichte van Brussel zoals de rijke Richard doet die nooit naar zijn kinderen omkijkt, maar hen wel een BMW koopt als ze achttien zijn. Met geld denkt hij zijn onverschilligheid te compenseren. Zo is ook het Vlaamse beleid voor Brussel: geef geld. Geld, geld en nog eens geld. Een Brusselse minister in een vorige Vlaamse regering mocht alles opkopen wat lost of vast stond, ieder café, elke zaal. En vervolgens dreigt het failliet, met Flagey en met Wiels.

"Vraagt iemand zich af waarom het Brusselse tgv-station aan het Zuid moest komen, en niet bij Zaventem? In Schaarbeek moest nochtans niet duur onteigend worden en had men van de luchthaven een tgv-hub kunnen maken op de grote lijn Parijs-Amsterdam, net zoals Schiphol. Maar men koos voor het Zuid, om één reden: op kosten van de NMBS de krottenwijken van Sint-Gillis kunnen opkuisen. En de Vlamingen in de federale regering gaven toe. Ik was daarbij, dus ik ben mee verantwoordelijk. Al heb ik de eer de minister van Verkeer te hebben gezegd dat ik het een stommiteit vond. De federale NMBS heeft duur betaald voor het nieuwe maar banale 'Victor Horta'-plein. Horta moet zich van pure schaamte toch rond en rond en rond draaien in zijn graf? Ik hoop dat hij verast is, want anders is hij intussen een derwisj. De krotten zijn weg, de onveiligheid bleef. De gebouwen verdwenen, de problemen niet. Omdat het Brussels beleid niet deugt.

"Dat is geen mening, maar een vaststelling: de resultaten spreken voor zich. Maar over dat rampzalige beleid hoor ik de Brusselse Vlamingen amper. Die zijn Vlaming als ze geld nodig hebben en worden weer Brusselaar als ze gekregen hebben. Ze spelen mee in het spelletje van Picqué. Intussen denken Vanhengel en Grouwels dat ze Brussel mee besturen. Picqué lacht zich een kriek.

"De Franstalige meerderheid in Brussel gaat natuurlijk niet vrijuit. Maingain vervalst het debat door te herhalen dat indien Vlaanderen autonoom wil worden, Brussel een volwaardig gewest moet worden. Hoe kan één gewest eigenlijk de hoofdstad van het hele land zijn? Trouwens, de Brusselaars willen zelf niet meer 'hoofdstedelijk' zijn. Het Politiek Zakboekje schrijft letterlijk: "In gevolge een beslissing van het Brussels Parlement van 29 september 2004 zal het adjectief 'hoofdstedelijk' alleen nog gebruikt worden wanneer het juridisch niet anders kan." Dat hebben de Brusselse Vlamingen dus mee goedgekeurd. Ze willen geen hoofdstad zijn, maar wel een 'volwaardig gewest'.

"Niet met mij. Ik ben voor Brussel als condominium (bestuurd door Vlaanderen en Wallonië samen). Ik wil iets te zeggen hebben in Brussel. Niet omdat ik er een Vlaamse stad van wil maken, maar omdat het mijn hoofdstad is. En vermits ik daar ook belastingen voor betaal. Ernstige studies leren mij dat er geen financieel probleem in Brussel is, maar vooral een bijzonder slechte besteding van de beschikbare middelen. De armoedekaart toont een Brussels gewest met een steenrijke zuidoostelijke kant, de twee Woluwe's, Bosvoorde, Ukkel en die kanten. Waarom zouden Vlamingen en Walen die elite nog eens extra moeten financieren? En inderdaad, de andere helft van Brussel, met Schaarbeek en Molenbeek, is straatarm. Waarop heeft dat Brussels gewest eigenlijk gewacht om die dualiteit zelf weg te werken?

"Ik wil Brussel niet loslaten. Als ik dat zou willen, zou ik me er niet zo veel over opwinden. Ik doe Brussel niet cadeau aan de Maingains. Maar door de mentaliteit van de huidige Brusselse bestuursklasse zal het nooit beter gaan. Dat stond een aantal jaar terug schitterend geïllustreerd in een artikel in Le Soir, over een Brussels plan voor bijkomende metrolijnen. Het eindigde met het zeer releverende zinnetje: Le tout maintenant, c'est de faire payer le fédéral."

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
« LA FLANDRE NE SAIT PAS DE CHEMIN AVEC BRUXELLES »
Cet article qui émane de Louis Toback, le grand old man du socialisme flamand, donne froid dans le dos tant il est fondamentalement hostile à Bruxelles de manière générale et en particulier à la gestion qu’il regarde comme médiocre de son coreligionnaire Charles Picqué Les velléités d’indépendance de la Flandre de la N-VA buteront forcément sur le problème Bruxelles. Toback rappelle que le Vlaams Belang voulait dégraisser Bruxelles (wilde Brussel uithongeren)
Un de ses amis socialistes , ancien ministre de la culture a même tenté, en vain, de racheter Bruxelles. (Flagey, Kaai, KVS)
Visiblement, la Flandre “ne sait pas de chemin avec Bruxelles” pour le dire en bruxellois. ("Vlaanderen weet niet wat het met Brussel moet doen”.). Et le « burgemeester van Leuven » de comparer l’attitude des flamands à l’égard de leur capitale à celle des rupins qui pour racheter leur indifférence crasse à l’égard de leurs enfants, leur offrent une BMW à 18 ans, pour compenser.
Et de dénoncer le choix de Saint Gilles (fief électoral du ministre président) pour y établir à coup de milliards la gare internationale de trains à Grande vitesse. Selon Toback c’est près de l’aéroport de Zaventem qu’il fallait la placer.
“Maar men koos voor het Zuid, om één reden: op kosten van de NMBS de krottenwijken van Sint-Gillis kunnen opkuisen.”
« Picqué est satisfait, les taudis on été rasés mais la misère sociale n’a pas pour autant été éradiquée. »
Et de dénoncer la gestion calamiteuse de Bruxelles par les ministres flamands. “Die zijn Vlaming als ze geld nodig hebben en worden weer Brusselaar als ze gekregen hebben. Ze spelen mee in het spelletje van Picqué.”
“Ze willen geen hoofdstad zijn, maar wel een 'volwaardig gewest'.
"Niet met mij. Ik ben voor Brussel als condominium (bestuurd door Vlaanderen en Wallonië samen). “
“Ik wil iets te zeggen hebben in Brussel.”
Il veut, en tant que flamand avoir son mot à dire, en somme comme de Wever, ils parlent tous les deux de tutelle (condominium). “Niet omdat ik er een Vlaamse stad van wil maken, maar omdat het mijn hoofdstad is. En vermits ik daar ook belastingen voor betaal.”
Et d’ajouter que selon des études sérieuses, Bruxelles ne souffrirait pas d’un sous financement mais, l’argent y serait très mal utilisé. (slechte besteding van de beschikbare middelen.)
"Ik wil Brussel niet loslaten. (…)Ik doe Brussel niet cadeau aan de Maingains.” Et de terminer son plaidoyer par un exemple selon lui représentatif de la mentalité bruxelloise. Un article du Soir plaidant pour l’élargissement du réseau du métro bruxellois se terminait par une petite phrase assassine : « Le tout maintenant, c'est de faire payer le fédéral."
Cela dit, il faut bien se rendre compte que Louvain est située à quelques 15 kilomètres à peine de la grand place de Bruxelles. Les deux villes ont toujours été concurrentes, pour ne pas dire carrément ennemies. Louvain, incontestablement fait partie du ommeland bruxellois. Vande Lanotte a évoqué dans sa note l’éventualité de créer une zone métropolitaine autour de Bruxelles. Didier Reynders a même eu la hardiesse de proposer d’élargir Bruxelles aux deux Brabants. Pour le maïeur de Louvain tout cela est inacceptable : «onbespreekbaar».
Ce qui nous surprend, en revanche, c’est qu’il ne reparle plus de cette jolie idée qu’autrefois il avait lui-même lancée. Faire de Bruxelles une entité indépendante de la Flandre et de la Wallonie sur le modèle de Washington DC.
Peut-être serait-il intéressant de ressortir cette proposition de la naphtaline.
MG

Aucun commentaire: