mardi 22 février 2011

Onkelinx: '100 militairen in de metro'

De federale regering overweegt honderd militairen in te zetten om het MIVB- veiligheids-
personeel bij te springen. Dat heeft vice-premier Laurette Onkelinx (PS) gezegd. Het zou om gedemil-
itariseerde soldaten gaan. "Absolute overkill," vindt VUB-professor Els Enhus. De MIVB is voor.

VUB-criminologe Els Enhus is niet opgezet met het idee om militairen in de metro in te zetten. 'Er wordt een beleid uitgestippeld op basis van enkele incidenten."
Onkelinx kondigde in de RTL-uitzending L'Invité aan dat de ministerraad zich vrijdag over het voorstel buigt. Het was Onkelinx zelf die aan Defensieminister De Crem vroeg om het voorstel te bestuderen. Het zou om gedemilitariseerde soldaten gaan. Van machinegeweren op het perron is met andere woorden geen sprake.
De legervakbonden zijn niet meteen wild van het idee. ACOD Defensie laat weten dat soldaten niet zomaar opeens veiligheidsagent worden. De stap kan pas na opleiding en op vrijwillige basis, vindt de bond.
De MIVB liet al weten dat ze positief staat tegenover het idee. Ook federaal parlementslid Denis Ducarme (MR) is voor.
VUB-criminologe Els Enhus vindt het idee dan weer getuigen van een 'absolute overkill'. "Militairen inzetten dat doe je in het buitenland. De laatste keer dat ik me herinner dat het hier gebeurde voor veiligheidstaken, was voor de bende van Nijvel," zegt Enhus op FM Brussel.
Waarom niet terug gaan een systeem waar twee mensen op een bus of tram aanwezig zijn, zoals je dat ook in Amsterdam ziet." Nu wordt een beleid uitgestippeld op basis van enkele kleine incidenten."
Dat de soldaten gedemilitariseerd worden, stemt Enhus wat milder. Toch vindt ze het idee nog steeds overdreven. "Het inzetten van gezag en macht met grove middelen ontneemt mensen ook de verplichting om zelf op te treden. We moeten elkaar blijven corrigeren. Als je dit niet doet, zeg je eigenlijk: we zijn onmachtig om samen te leven."
Dat het inzetten van militairen voor niet-militaire taken niet zo evident is, blijkt ook uit een ander voorbeeld. De honderd militairen die de Brusselse ambassades zouden bewaken en zo de taken van de Brusselse politie verlichten zijn er nog steeds niet.
'Vorming voor het personeel'
Brussels parlementslid Annemie Maes (Groen!) vindt het voorstel van minister Onkelinx onrealistisch. "De veiligheid in de publieke dienstverlening bewaren behoort niet tot het takenpakket van het leger," zegt ze. "Er moet nu werk gemaakt worden van meer veiligheid in de metro, op korte en lange termijn. Maar stoere voorstellen in de media zullen het probleem niet oplossen." Maes pleit voor de aanwerving van extra veiligheidsagenten en stewards in vaste dienst en continue vorming voor het personeel.
'Geen kaki in de metro maar blauw op straat'
Ook kersvers MR-voorzitter Charles Michel heeft bedenkingen. "Er moeten in de eerste plaats agenten worden aangeworven in Brussel," aldus Michel op een persconferentie. "Er is immers een tekort van 600 agenten in Brussel. In uitvoering van de begroting 2010 werd een honderdtal agenten aangeworven om dat tekort dicht te rijden en we moeten verder gaan in de begroting 2011. Wij willen meer en beter opgeleide en uitgeruste agenten. Er is geen kaki nodig in de metro, maar meer blauw op straat." Michel pleitte ook voor de oprichting van een rechtbank voor daders die op heterdaad betrapt worden.
© brusselnieuws.be/FM Brussel

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
EFFET D’ANNONCE
Laurette Onkelinx sentant venir la date des élections communales de 2012 surfe sur la vague sécuritaire. C’est de bonne guerre. Armand De Decker fut diabolisé par la gauche quand il proposa de confier à des militaires la rééducation des jeunes délinquants. C’était lors du hold-up dans la commune d’Uccle où il est bourgmestre. Pourquoi pas au fond?
La présence de soldats en uniforme dans les stations de métro, comme à Paris lors des opérations vigie pirate? On se croirait revenu au temps de l’occupation allemande (« le dernier métro»).
Il faut se demander si de telles mesures sont de nature à rassurer les usagers ou, au contraire à les inquiéter. Je songe à ces policiers circulant en voiture au parc Josaphat en savourant leur crème glacée de chez Coccoza. Totalement contreproductif et inefficace au possible.
Mais de même que furent instaurées les très efficaces brigades de contrôleurs, on pourrait créer des brigades volantes d’agents de la sécurité se déplaçant à moto d’une station à l’autre et intervenant là où le réseau de caméra signale des bandes ou des individus suspects. Contrairement à Laurette Onkelinx, je ne suis pas persuadé qu’un soldait aguerri à la guérilla et revenant d’Afghanistan soit vraiment le meilleur agent de sécurité sur le réseau métropolitain.
On ne nous dit pas en effet, si ces militaires « démilitarisés » agiront en uniforme, en treillis de combat ou en civil, armés ou désarmés comme les Bobbies anglais du temps de Sherlock Holmes.
M. G.

Aucun commentaire: