vendredi 11 février 2011

Studenten roepen op tot frietrevolutie op 17

Studenten roepen op tot frietrevolutie op 17 februari

Tien studenten plannen op 17 februari in verschillende Belgische studentensteden acties naar aanleiding van het wereldrecord regeringsvormen dat volgens sommigen op die dag wordt gebroken.
De organisatoren hebben het over een frietrevolutie, 'omdat frieten een symbool van ons land zijn'. Steun zoeken de initiatiefnemers via het internet, en daarnaast hopen ze ook BV’s te strikken.
In tegenstelling tot de SHAME-betoging van 23 januari schuilt er ditmaal wel een politieke boodschap achter de acties. De initiatiefnemers willen België samenhouden en eisen een federale kieskring. Daarnaast willen ze de federale sociale zekerheid verdedigen.
De initiatiefnemers behoren tot de pas opgerichte jongerenafdeling van het platform 'Niet in Onze Naam'. Eerder bracht dat platform al een veertigtal artiesten samen die in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) hun bezorgdheid uitten over het discours van het separatisme.
In Antwerpen hopen de organisatoren op 17 februari om 16.30 uur ongeveer 400 jongeren samen te krijgen op de Groenplaats, waar een dj zal optreden. 'We zijn blij dat we op korte tijd de toestemming kregen van de stad Antwerpen om onze actie te laten plaatsvinden', zegt Luis Munoz van 'Niet in onze Naam Jong'.
In Gent is het de bedoeling dat 249 mensen 'uit de kleren gaan voor de solidariteit'. Ook in Luik, Leuven, Louvain-la-Neuve en Brussel worden acties gepland.
17 FEBRUARI OF 30 MAART?
Over de exacte datum van het 'wereldrecord' bestaat trouwens wat discussie. In Irak werd weliswaar na 249 een miniem regeerakkoord bereikt, maar het duurde nog tot 22 december voor de regering de goedkeuring kreeg van het parlement.
Om het echte wereldrecord te breken zouden De Wever en Di Rupo de zaak dus nog even moeten rekken tot de kaap van de 290 dagen overschreden wordt. Als een nieuwe regering niet voor 30 maart de eed heeft afgelegd, is het wereldrecord zonder discussie voor ons land.

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
UNE REVOLUTION ETUDIANTE COMME EN 1848 ET EN MAI 68?
Les grandes révolutions, une nouvelle preuve nous en est donnée en Egypte, sont généralement initiées par les étudiants.
Il semble bien que les étudiants de Flandre, de Bruxelles et de Wallonie soient décidés à faire descendre les Belges en masse dans la rue par le truchement des réseaux sociaux.
Ce qui est fascinant c’est de voir se mettre en place une collusion entre artistes et étudiants.
MG

Aucun commentaire: