jeudi 3 février 2011

Welke dominosteen volgt na Egypte?

Het begon met een politieke en sociale revolutie in Tunesië, maar nu lijkt de roep naar hervormingen zich verder te zetten in de rest van de Arabische wereld.
Dossiers

Tunesië
In 2005 haalde Ben Ali nog 95 procent van de stemmen, ruim genoeg om president te blijven dus. Maar de zelfverbranding van een universitair – die zijn uitzichtloze situatie niet meer aan kon – zette in december de jasmijnrevolte in gang. De president sloeg op de vlucht. Er is nu een voorlopige regering aan de macht met premier Ghannouchi als premier. Hij belooft zo snel mogelijk verkiezingen te organiseren.
BBP per capita: 5.823 euro (in 2008)
2,55 procent van de bevolking heeft minder dan 1,25 dollar per dag
De werkloosheidsgraad is 14,2 procent

Egypte
De woedende Egyptenaren zullen geen genoegen nemen met de aankondiging van president Hosni Moebarak dat hij geen kandidaat is bij de volgende verkiezingen. Hij heeft eerder ook al zijn regering herschikt en een nieuwe premier aangesteld. Maar de Egyptenaren vinden het ‘too little, too late’. Het blijft onrustig. Mohamed El Baradei ontpopt zich intussen tot oppositieleider. Hij was lange tijd de chef van het Internationale Atoomagentschap (IAEA).
BBP per capita: 4.297 euro (in 2008)
De werkloosheidsgraad is 8,7 procent

Algerije
De onrust in Tunesië en Egypte waait over naar Algerije. Deze week werd er gestaakt in enkele sectoren om te protesteren tegen de regering en de sociale ongelijkheid. De 73-jarige Abdelaziz Bouteflika is sinds 1999 president van Algerije. Hij werd in 2004 en 2009 met een overgrote meerderheid van de stemmen herkozen. Maar volgens de oppositie waren de verkiezingen niet eerlijk verlopen. Drie jaar geleden wijzigde Bouteflika de grondwet, waardoor hij onbeperkt herkozen kan worden Sinds 1992 is de noodtoestand van kracht zodat demonstreren eigenlijk verboden is.
BBP per capita: 6.185 euro (in 2008)
De werkloosheidsgraad is 13,8 procent

Libië
Ondanks dat het land geografisch tussen Tunesië en Egypte inzit, blijft Libië voorlopig gespaard van grote onrust. Het Noord-Afrikaanse land wordt al 40 jaar geregeerd door Moeammar al-Khaddafi. De onbetwiste leider is er in die periode in geslaagd om (naast zijn eigen kliek) ook de levensstandaard van de meeste inwoners op te krikken tot een niveau dat nergens anders in Afrika wordt gehaald. Libië heeft dan ook hoge inkomsten uit zijn olievoorraden.

Jordanië
Betogers hadden de voorbije dagen het aftreden van de premier geëist, na recente prijsverhogingen voor brandstof en levensmiddelen en het uitblijven van politieke hervormingen. Net als in Egypte voelden de demonstranten in Jordanië zich geïnspireerd door de volksopstand in Tunesië. Koning Abdullah II heeft Marouf al-Bakhit, een ex-generaal en vroegere premier, gevraagd om een nieuwe regering te vormen en direct politieke hervormingen door te voeren.
Saoedie-Arabië

De koninklijke Al Saud-familie heeft alle macht in handen. Andere partijen zijn niet toegelaten. Dankzij de hoge olie-inkomsten is Saoedi-Arabië een welvarend land. Voor het vuilere werk wordt vaak een beroep gedaan op Filipijnse gastarbeiders.
BBP per capita: 18.439 euro (in 2008)
De werkloosheidsgraad is 5,6 procent
Jemen

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft verklaard dat hij geen nieuwe ambtstermijn zal dienen. Zijn mededeling kwam er na grote demonstraties in het land. Saleh (64) regeerde het land sinds 1978.
Marokko

Net als de Tunesiërs klagen de Marokkanen over armoede, werkloosheid en corruptie in hoge kringen. De reputatie van het land liep een deuk op na onthullingen van WikiLeaks tegen de koninklijke familie. Ook die zou bij het verdedigen van haar zakelijke belangen niet vies zijn van corruptie. Toch is Marokko er tot dusver in geslaagd het protest te temperen, al hebben twee mensen er zich de voorbije dagen in brand gestoken. De monarchie kan ook rekenen op ruime steun bij een groot deel van de bevolking.
BBP per capita: 3.376 euro (in 2008)
2,5 procent van de bevolking leeft in armoede
De werkloosheidsgraad is 9,6 procent
Mauretanië

In augustus 2008 greep het leger de macht en de regerende president, de premier en de minister van Binnenlandse Zaken werden gevangengenomen. Het hoofd van de presidentiële garde, generaal Mohamed Ould Abdel Aziz, werd eerst benoemd tot voorzitter van een staatsraad, later tot president. Bij verkiezingen in 2009 haalde hij 52 procent van de stemmen. Ook in Mauretanië pleegde iemand zelfmoord na zelfverbranding.
BBP per capita: 1.545 euro (in 2008)
21,2 procent van de bevolking leeft in armoede
De werkloosheidsgraad is 20,6 procent
Syrië

De Syrische president Bashar Assad zegt dat zijn land immuun is voor het soort protesten als in Tunesië en Egypte. In een interview met de Wall Street Journal vertelde Assad deze week dat de protesten in de Arabische wereld een 'nieuw tijdperk' inluiden, maar dat Syrië ondanks 'moeilijkere omstandigheden' stabiel is. Assad, nu 45, kwam in 2000 aan de macht nadat zijn vader Hafez, die het land dertig jaar lang met ijzeren vuist had geregeerd, was overleden. Hij heeft sindsdien de teugels van de strak geleide economie laten vieren, maar politieke hervormingen zijn uitgebleven en critici van het bewind worden streng aangepakt. Zo is deze maand een 69-jarige opposant die over alternatieven voor de regerende Baath-partij sprak, veroordeeld tot zeven jaar cel. Bovendien zijn de regels omtrent het internet verstrengd.

Aucun commentaire: