jeudi 17 février 2011

Wereldrecord regeringsvormen: Frietfeest op Poelaertplein

Ons land breekt vandaag het wereldrecord van de langste regeringsonderhandelingen. België zit al 249 dagen zonder regering, even lang als Irak vorig jaar. Dat wordt onder meer op het Poelaertplein 'gevierd' met frieten. Volgens analyst Guido Fonteyn moet CD&V het heft in handen nemen als ook informateur Reynders mislukt.

In tegenstelling tot de Shame-betoging, eind januari in Brussel, gaat de zogenaamde frietrevolutie wel gepaard met een politiek eisenpakket. De studenten zijn tegen de splitsing van de sociale zekerheid en pleiten voor een federale kieskring. Brussel beschouwen ze als "laboratorium voor de toekomst".
Deze middag vertrekken betogingen van verschillende Brusselse universiteiten en scholen, en om 14 uur is er een feest aan het Poelaertplein, vlakbij het Justitiepaleis. Ook in andere studentensteden zijn er vandaag acties om een signaal te geven dat er dringend een oplossing moet komen.

Informateur Didier Reynders (MR) kreeg ondertussen van de koning nog tot 1 maart om een uitweg te vinden uit de politieke impasse. Volgens hem is er wel degelijk een wil om te onderhandelen bij alle partijen. Volgens Bart De Wever (N-VA) gaan we wellicht naar nieuwe verkiezingen als ook Reynders er niet in slaagt een regering te vormen.
Tot nu liepen de onderhandelingen heel vaak stuk op Brussel. Volgens oud-journalist Guido Fonteyn komen de Vlaamse Brusselsaars te weinig aan bod.

"Ik kan niet begrijpen dat meer geld voor Brussel nog altijd wordt beschouwd als een Franstalige eis," aldus Fonteyn. "Het is in het belang van alle Brusselaars, ook de Vlaamse, en ook de pendelaars die in Brussel werken, dat de hoofdstad meer geld krijgt. Natuurlijk moet daar tegenover staan dat de structuren vereenvoudigd moeten worden, maar daar kunnen we later eens over discussiëren."

'CD&V KAN ZICH NIET BLIJVEN VERSCHUILEN'
Fonteyn vindt dat CD&V nu het voortouw moet nemen en staatsmanschap moet tonen. "CD&V bestuurt verder alsof er geen verkiezingen zijn geweest maar die partij kan zich niet blijven verschuilen." Als mogelijke consensusfiguur ziet Guido Fonteyn Brusselaar Steven Vanackere (CD&V), vicepremier in de federale regering van lopende zaken. "Dat is misschien de enige die het nog kan oplossen en de rest van zijn partij achter zich krijgen."

VOLGENS FONTEYN MOET ER OOK SNEL EEN METROPOOL GEVORMD WORDEN DOOR BRUSSEL EN DE REST VAN DE OUDE PROVINCIE BRABANT, NA EEN SPLITSING VAN B-H-V.

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
POUR UNE COMMUNAUTE URBAINE BRUXELLOISE
Guido Fonteyne a raison de défendre Bruxelles en tant que Flamand de Bruxelles. Mieux encore, il plaide pour la création d’une communauté urbaine bruxelloise réunissant les 19 communes de la RBC à l’ancienne province du Brabant. Une idée forte esquissée par Eric Corijn, mentionée par la note Vande Lanotte et reprise par Didier Reynders qui parle carrément de «oprichting van een metropolitaine gemeenschap.»

Comme on dit dans la langue de Vondel : «daar zit muziek in».

Pour le reste, il faut, selon Fonteyn que le CD&V mouille son maillot si Reynders échoue.
En fin et surtout, il y a de bonne chance qu’on mange souvent, très souvent de bonnes frite belges place Poelaert : «excellent appétit» et vivent les jeunes cyberdémocrates.
MG

Aucun commentaire: