samedi 5 février 2011

Zuidhaven: cultuur en economie langs het kanaal

Het project Zuidhaven moet de kanaalzone in Anderlecht nieuw leven inblazen

Nog een nieuw grootschalig project langs het kanaal in Anderlecht. Een oude maalderij wordt tegen 2014 omgebouwd tot een nieuwe economische én culturele pool. Die moet mee helpen om de wijk nieuw leven in te blazen. Het project genaamd Zuidhaven kost in totaal 12 miljoen euro, grotendeels betaald door het Brussels Gewest en de Europese Unie.

De gebouwen van de oude maalderij Moulart langs de Demetskaai worden vandaag gebruikt door een handelaar in autobanden maar die zou tegen de zomer moeten wijken. De oude industriële site zal daarna een grondige renovatie ondergaan.
In de eerste plaats zal het vernieuwde complex plaats bieden aan een tiental KMO's. Voor hen is er in totaal ongeveer 3.000 vierkante meter beschikbaar. De bedoeling is bedrijven aan te trekken die goed gedijen in een stedelijke omgeving en zo werkgelegenheid te creëren.
Daarnaast komt er ook een recreatiecentrum van 1.000 vierkante meter. Het wordt "een multifunctionele ruimte voor tentoonstellingen en workshops, die de historische, culturele en economische kwaliteiten, alsook de mogelijkheden en mobiliteit van de kanaalzone in de verf zetten," klinkt het in een persbericht. Heel erg concreet is die invulling echter nog niet.
Nieuwe dynamiek in Kuregem
In totaal gaat het om een investering van 12 miljoen euro. Het gebouw is in 2009 aangekocht met geld van de GOMB, de gemeente Anderlecht en het federale grootstedenbeleid. De realisatie gebeurt nu vooral met geld van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).
De coördinaite is in handen van het bedrijvencentrum Euclides. Dat voert sinds vijftien jaar lokale socio-economische onwikkelingsstrategie in het centrum van Kuregem. De verankering met de wijk is voor hen primordiaal. "Uit onze werkervaring is gebleken dat hier geen plaats is voor bombastische projecten die geen voeling hebben met de lokale noden en realiteit," zegt directeur José Menendez. Zo is het de bedoeling om ook de voorzieningen, openbare ruimte en mobiliteit in de buurt te verbeteren.
Het nieuwe project volgt op eerdere aankondigen van investeringen langs de oevers van het kanaal in Anderlecht. Het woonproject Rives rond de Biestebroeckkaai lijkt op dit moment niet meer dan een luchtkasteel/wensdroom van promotoren en het gemeentebestuur. Maar anderzijds zijn er concrete plannen voor de uitbouw van de campus van de Erasmushogeschool langs de Nijverheidskaai en wordt de slachthuissite uitgebouwd als aantrekkelijke voedingsmarkt. Het toekomstige bedrijvencentrum ligt tegenover die laatste twee projecten.
© brusselnieuws.be

1 commentaire:

Marja muurverf a dit…

ik denk dat het wel mooi wordt zo, mooie plaats in anderlecht