samedi 4 juin 2011

Haat

Vandaag verschijnt Mladic voor zijn rechters bij het VN-tribunaal in Den Haag. Als vleesgeworden haat zal hij daar staan.

Eergisteren overleed de Duits-Nederlandse schrijver Hans Keilson. Vorig jaar nog door de New York Times uitgeroepen tot een van de tien beste schrijvers ooit. Hij is 101 geworden. Laatst, in december, sprak ik hem over zijn boek 'In de ban van de tegenstander'.

Hij speelde nog steeds viool, maar een kunstenaar voelde hij zich niet. In 1936 was hij met zijn vrouw uit Berlijn naar Nederland gevlucht. Zijn ouders werden later afgevoerd naar Auschwitz.

Toen zijn boek 'In de ban van de tegenstander' in 1959 uitkwam, kreeg hij de hele Joodse goegemeente over zich heen. Hoe kon het dat hij, als Jood, durfde te beweren dat wat de nazi's deden ook projectie was?

Tot zijn laatste snik heeft hij volgehouden dat er ook intimiteit was tussen vijand en slachtoffers. Dat de nazi's de Joden nodig hadden om te kunnen marcheren, zingen en moorden. Om van harte schoft te kunnen zijn. "Dat is wat haat doet: je vernietigt niet alleen de ander, je gaat mee de zelfvernietiging in."

In Den Haag wordt ook het proces van een zelfvernietiging gemaakt.

Hugo Camps

Aucun commentaire: