vendredi 15 juillet 2011

The plage to be

BRUSSEL - Gedaan met de files naar de kust. Nu ook Gent zaterdag zijn eigen strand opent, kun je in elke stad die naam waardig op fietsafstand genieten van zon, zand en water – vaak met een schep cultuur erbovenop.
Dat het met de zon nogal tegenvalt dezer dagen, kan de opmars van de stadsstranden niet stuiten. Voor alle duidelijkheid: daarmee bedoelen we niet de permanente verzamelplekken voor zonnekloppers à la de Gentse Blaarmeersen of het Antwerpse Sint-Annastrand.

Nee, echte stadsstranden duiken maar even op in de zomermaanden. Ze zijn, meer dan het weer, de officiële bevestiging dat de zomer begonnen is en geven je het gevoel dat je iets mist als je er niet bent geweest.

Dat exclusieve kantje komt – noblesse oblige – overgewaaid uit Parijs. De Parisiens waren in 2002 zowat de eersten met een eigen plage. En als het in Parijs regent... dan regent het een jaar later ook in Brussel.

Intussen laat zowat elke stad 's zomers een lading palmbomen aanrukken en kiepert ze een container zand uit. Als het kan aan de oever van de plaatselijke rivier, als die er niet is voor de plaatselijke fontein.
GENT

WAT

‘Terwijl de chiqué in Antwerpen van een gesponsorde Martini zit te nippen in een hippe loungebar, doen wij het met een paar verroeste olievaten en een container zand die we met de vrijwilligers uit de buurt uitscheppen', zegt Sandra Heylen van Dok, een samenwerking tussen de vzw's Cirq, Democrazy en Ladda.

De eerlijkheid gebiedt erbij te zeggen dat Antwerpen en Brussel al jaren eerder met een strand kwamen opzetten. Maar er is wel degelijk een verschil: terwijl het daar vaak om commerciële initiatieven gaat, is het hem bij Dok meer om buurtwerking te doen. De vzw wil het industriële terrein aan de Afrikalaan van een kankerplek omtoveren tot een ankerplek, in afwachting van het stadsvernieuwingsproject dat er de komende jaren wordt verwacht.

PROGRAMMA

Als Cirq er voor iets tussenzit, weet je op voorhand nooit wat te verwachten. Maar afgaande op Bataclan en Batakamp, producties waarmee het collectief al jaren de Gentse Feesten en andere festivals onveilig maakt, zal het wel weer met meer dan één hoek af zijn.

Batastrand belooft vanaf zaterdag de verrijzenis van Jezus, nieuwe shows van de mentalist Gili en de comedian Gunter Lamoot en reuzengrote spelletjes Tetris op de oude silo's, voor jong en minder jong.

In de Dokkantine zijn er expo's en optredens. Elke zondag van augustus is er ook markt. Een groentemarkt, een rommelmarkt of een kunstmarkt? Wat dacht u van de drie in één?

Op vrijdagavond is er film op groot scherm en in september wordt de site een drive-incinema.

Tijdens de Gentse Feesten is het strand echt op alles voorzien: je kunt er dan picknicken, met op de nationale feestdag zelfs een speciaal katerontbijt.

PRAKTISCH

Strand: Batastrand tijdens de Gentse Feesten van 16 t.e.m. 25 juli, daarna het afgeslankte Dokstrand tot eind augustus.

Viewmaster-cinema: elke vrijdagavond van 29 juli t.e.m. 26 augustus.

Dokmarkt: elke zondag van 31 juli t.e.m. 28 augustus (en op maandag 15 augustus), van 10 tot 16 uur.

Dokkantine: heropent in september, met op vrijdagavond drive-incinema.

Dok ligt aan de Afrikalaan/Koopvaardijlaan in Gent, www.dokgent.be

ANTWERPEN


WAT

Antwerpen zou Antwerpen niet zijn als het met één strandje genoegen nam. Van het chique Noord tot het alternatieve Zuid, de zelfverklaarde metropool telt op zijn minst drie stranden. Al is ‘zomerbars' misschien een correctere benaming, want niet elke plek heeft zicht op de Schelde.

Strantwerpen, aan het Kattendijkdok op het Eilandje, maakt zijn naam wel helemaal waar. Op het luxueuze zandstrand kun je champagne drinken met zicht op het water. En nog een gelijkenis met de echte kust: je komt er niet met de fiets maar met de auto naartoe, afgaande op de routebeschrijving op de website. BCBG, zoals ze in Antwerpen zeggen: bon chic bon genre.

Op een boogscheut daarvandaan ligt Bocadero, bij Hangar 29 aan de Waagnatie. Overdag een pleisterplek voor gezinnen, 's avonds the place to be voor wie graag een danspasje zet.

Het alternatieve volkje trekt naar de Zomerbar van de Zomer van Antwerpen, aan de Ledeganckkaai tussen het Zuid en de Petrol. Tussen de hangmatten, de boomhutten en de petanquebanen in komen de culturo's op deze plek nog het meest aan hun trekken. Er zijn circustenten, een openluchttheater en een bib in de open lucht, waar je gratis strips en boeken kunt lezen en hoorspelen kunt beluisteren.

PROGRAMMA

Op Strantwerpen draaien vooral in het weekend dj's op exclusieve feestjes.

Bocadero loopt op dinsdagavond vol voor de Salsa Bocadero, met om 19 uur een gratis initiatieles. Op zondagnamiddag wordt de dansvloer gevuld door liefhebbers van oldies. Verder zijn er geregeld dansinitiaties voor kinderen en zumbalessen. En van 15 tot 18 juli meert de Thalassa er aan, een uit de kluiten gewassen driemaster die aan fotogenieke tall ship races meedoet.

Op de circusplek van de Zomer van Antwerpen is er op maandag, donderdag en zondag openluchttheater voor 2 euro. Verder spelen nog het kannibalistisch groenteritueel Devoris causa (tot 21/8), het acrobatische sprookje Pfffffff (tot 17/7), de voorstelling met paarden Installation (van 24/7 tot 6/8) en het circuscabaret Wunderkammer (12-21/8). Voor alle voorstellingen zijn er nog tickets aan de kassa.

PRAKTISCH

Strantwerpen: tot 3 september van 11.30 uur 's morgens tot 3 uur 's nachts aan de Westkaai, Kattendijkdok, Antwerpen, www.perrier-strantwerpen.be

Bocadero: tot 9 augustus bij Hangar 29 Waagnatie, Rijnkaai 150, Antwerpen. Elke dag vanaf 11 uur, www.bocadero.be

Zomerbar van de Zomer van Antwerpen: tot 21 augustus in de Ledeganckkaai 15, Antwerpen. Op weekdagen van 16 tot 24 uur, in het weekend van 14 tot 24 uur, www.zva.be

BRUSSEL


WAT

Brussel Bad is een stadsstrand dat even eclectisch oogt als de hoofdstad zelf. Je hoort er Nederlands en Frans (Bruxelles Les Bains!) wedijveren met Engels, Spaans, Arabisch en een hoop andere talen. Je kunt er evengoed een partijtje beachvolley spelen als een politiethriller uit de strandbibliotheek lezen. Je kunt er een boottochtje op het kanaal maken (tot in Vilvoorde!), staan headbangen bij een rockband of staan hakken op een houseparty – en ondertussen de luiers van je nageslacht verversen in de babyruimte. Mannen in pak komen er na het werk iets drinken terwijl wat verderop latino's in short mojito staan te slurpen en vriendinnen van middelbare leeftijd shaken op Franse chansons. Of nog: alleen op Brussel Bad zie je bikini's naast sluiers.

PROGRAMMA

Onmogelijk te overschouwen. Gewoon gaan en zien wat je overkomt, zouden we zeggen.

PRAKTISCH

Tot 7 augustus aan de Akenkaai, Brussel, www.brusselbad.be

EN ELDERS

Al is het niet meer dan een veredelde zandbak, elke zichzelf respecterende stad heeft tegenwoordig een eigen strand. Op zijn minst kun je er van een vers gemaakte cocktail nippen, met wat geluk pik je er af en toe een concertje mee. Buda Beach aan de Leie in Kortrijk, het Duveltjesstrand aan het Klein Dok in Merksem, Hasselt Beach aan de Kanaalkom... al spreekt de ene naam wat meer tot de verbeelding dan de andere, er is keuze te over. En vergeet vooral dat strandlaken niet.

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
SUR LES PAVES, LA PLAGE
Alphonse Allais qui rêvait de construire les villes à la campagne parce que l’air y est plus pur,sourirait sans doute à l’idée de transposer les plages à la ville. Si l’air n’y est pas marin, il est empreint d’un parfum de fête. Il est bien agréable d’appréhender sa ville de manière ludique et de vivre quelques heures de vacances dans son quotidien, à portée de vélo ou de métro, tout en s’offrant un bain culturel ou interculturel!
VDB

Aucun commentaire: