vendredi 16 septembre 2011

Dehaene: "Akkoord kon alleen als twee extremen eraf vielen"

Jean-Luc Dehaene. © belga
Oud-premier Jean-Luc Dehaene is niet verbaasd over de weerstand van het FDF tegen het bereikte BHV-akkoord en een mogelijke breuk met moederpartij MR. Voor hem was duidelijk dat een akkoord slechts kon "als de twee extremen eraf vielen". Toch verwacht de CD&V'er "geen grote problemen" voor de Vlaamse regering. De genuanceerde N-VA-reactie doet hem vermoeden dat ook die partij "haar positie in de Vlaamse regering safe wil houden".

"Het was duidelijk dat je maar tot een akkoord ging komen als de twee extremen eraf vielen, want zij maakten een akkoord eigenlijk onmogelijk", zei Dehaene in het VRT-programma Terzake. Gezien de "vrij zuivere splitsing" verbaast het hem ook niet dat de Franstaligen op wat meer kritiek stoten, wat ook blijkt uit de forse FDF-reactie.

Dehaene is naar eigen zeggen tevreden met het akkoord, niet in het minst omdat het de kans op een algemeen vergelijk gevoelig vergroot. "Het feit dat men zich nu verbrand heeft aan een akkoord voor BHV maakt dat ze niet anders kunnen dan een akkoord over het geheel te maken", argumenteerde hij.

De oud-premier verwelkomt ook de terugkeer naar "de essentie van het Belgische politieke bestel". "Dat men het doet op basis van politieke akkoorden en niet met aanslagen en bommen zoals in andere landen." (belga/adb)

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
N-VA ET FDF MEME COMBAT
Walter Beke l’a compris et Charles Michel aussi : pas d’accord possible avec la N-VA et le FDF. Donc négocier sans eux c’est réussir. Mais à quel prix ? Au prix de voir ces deux partis grossir encore aux communales. Pour le Ps c’est coup double : il fait plier le CD&V et il brise le MR, son adversaire le plus dangereux à Bruxelles et en Wallonie. Puisqu’on ne peut maintenir les transferts flamands autant mettre à genoux le MR. « Il faut que tout change pour que tout demeure comme avant » se dit Elio le Guépard qui entend rester au pouvoir.
MG

Aucun commentaire: