vendredi 23 septembre 2011

‘ La Cage RPZT ’, film over en door de Berenkooiwijk

Allen daarheen: in het Lacroixpark wordt vrijdag La Cage RPZT vertoond. Een film over en dóór de Berenkooiwijk. Over adolescenten, (op)boksen tegen vooroordelen en geheimen.

‘Wijkcontracten’, ‘stedenbouwkundige herwaarderingsprogramma’s van het Gewest’: niet meteen wat we associëren met een hippe film. Toch producete vzw Zumba een film in het kader van het wijkcontract Navez-Portaels. Hoe die twee samenkwamen, vertelt Paula Bouffioux van Zumba: “Wijkcontracten dienen om wat meer dynamiek te brengen tussen al de verschillende culturen hier. We vroegen ons af: waarom de Berenkooiwijk/Cage aux Ours met haar slechte reputatie eens niet helemaal anders voorstellen? Daarom moesten zo veel mogelijk mensen uit de Berenkooi erbij betrokken worden. We gingen langs in het Institut Technique Cardinal Mercier, een school met 67 nationaliteiten. Het klikte meteen: daar hebben we ons scenario geschreven en onze acteurs geronseld. We werkten ook samen met de lokale vzw Queensbury Sport Jeunes, die jongeren uit de buurt leert boksen. Coach Raymond Spelberg hielp ons met de casting, zodat nu zelfs Belgisch bokskampioene bij de pluimgewichten Sabrina Giuliani een rol heeft in onze film.”
“Er was veel enthousiasme. Een eerste casting lokte volk van alle leeftijden en origines. De jongeren werden later begeleid door acteurs als de Schaarbekenaar Mourade Zeguendi (o.a. Les barons ) en Caroline Rottier. Het waren zalige draaidagen onder de zon van de paasvakantie. We filmden onder andere een scène van een buurtfeest waarvoor meer dan honderd figuranten opdaagden. Dat was in de volkstuintjes van de NMBS met mechoui (openluchtmaaltijd met gebraden schaap, AD) en een boksmatch langs de sporen. De treinreizigers keken nogal! Die mix van mensen tegen het decor van de stad: pure poëzie.”
Is het verhaal ook uit het leven in de buurt gegrepen? “Het is gebaseerd op het leven van een leerlinge in Cardinal Mercier. De Schaarbeekse wijk speelt er een grote rol in”, zegt Bouffioux. “Regisseur Jeep Novak en zijn team werkten met maar liefst zes fotografen met oog voor stadspoëzie. En wat de herkenbaarheid betreft: dat hebben we wel kunnen horen toen we in mei zes minuten voorvertoning (zie http://vimeo.com/24053975) hielden in de buurt. De gebouwen, de vrienden, alles werd onthaald op lachsalvo’s en kreten vanjewelste!”
MattendrizZ, die voor de reggae en elektrorap sound zorgde, zal vrijdag samen met Omarrio de film live begeleiden. Aan de film gaat trouwens een rap- en urban groove- concert vooraf: “De roots van de rapgroep A6MIL, met een leraar van Marokkaanse afkomst die Omar(rio) aanspoorde om persoonlijke rapteksten te schrijven, liggen in de Berenkooiwijk.”
------------
Vrijdag 23 september, Lacroixpark, Prinses Elisabethlaan 32, Schaarbeek. Apéro en concert om 20 uur, film om 20.30 uur ( 30’ ). Originele versie Frans (en Brussels), geen ondertitels.

Aucun commentaire: