vendredi 9 septembre 2011

N-VA en haar radicale confederale alternatief

“Willen zij nu echt confederalisme? Dan is het tijd om aan één zeel te trekken. Ofwel gaan we met z'n allen samen stappen zetten naar dat confederalisme, ofwel leggen ze een cordon rond de N-VA. Wie dat doet, moet beseffen dat het binnen vier jaar nog veel moeilijker zal zijn om te onderhandelen. Ook langs Franstalige kant moet men dat beseffen.' Bart De Wever”
'We moeten de druk verhogen op de andere Vlaamse partijen. Maar aandringen op verkiezingen, dat lost niets op. Daarom bieden we hen een alternatief', zegt N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts. 'Een linkse, door de Franstaligen gedomineerde belastingsregering, is niet waar de financiële markten en Europa op zitten te wachten. Maar samen met de Open VLD en de CD&V kunnen we een confederaal model op gang brengen dat wél tegemoet komt aan wat Europa vraagt (onder meer de loonindex hervormen, langer werken, sneller saneren en de werkloosheidsuitkeringen degressief maken, red.).'

nBELGIË 2.0
Al is het confederale onderhandelingsmodel en het België 2.0 waar de N-VA van droomt op zich al behoorlijk revolutionair. 'Het is een radicaal alternatief, dat klopt', klinkt het op het hoofdkwartier van de partij. 'We gaan de boel niet kort en klein slaan, maar als deze onderhandelingen mislukken, gaan we niet zomaar op een telefoontje van de koning wachten om aan zet te komen. Ons model betekent opnieuw beginnen van een wit blad. Alle bevoegdheden en de financiering gaan naar de deelstaten. En wat we nog samen willen doen, Defensie bijvoorbeeld, dat financieren we met dotaties vanuit de regio's.' Daar wordt meteen nog aan toegevoegd dat 'de CD&V en de Open VLD dit confederalisme ook in hun programma hebben staan'.

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
ARM VLAANDEREN
Chaque mois leur nombre de membres s’accroît. Ils sont déjà 22.000 et ça n’arrête pas d’enfler comme l’ego de Bart De Wever qui a attrapé la grosse tête et le dikke nek.
Ils préparent un barbecue pour 5.000 personnes. Pourvu qu’il pleuve.
Un barbecue, métaphore de la Flandre constellée de lotissements (verkavelingen) aux villas quatre façades où on parle le verkavelingsvlaams (Van Istendael) et où on pense Tea Parties.
"Arm Vlaanderen" dirait l’amie de ma mère, une nonagénaire flamingante bruxelloise, déçue par l’évolution du Vlaamse beweging et amère face aux velléités populistes, confédéralistes et clairement sécessionnistes de la Nieuwe Vlaamse Alliantie. (alliance contre qui ?) « Ons model betekent opnieuw beginnen van een wit blad. Alle bevoegdheden en de financiering gaan naar de deelstaten”
Awel merci!
MG

Aucun commentaire: