dimanche 4 septembre 2011

Zes leerlingen voor tweetalige kleuterschool

De tweetalige kleuterschool ‘Pistache’ in Schaarbeek heeft op de eerste schooldag zes leerlingen ontvangen. Dat ondanks de veertig beschikbare plaatsen. De school biedt een tweetalig project aan waarbij een Franstalige en een Nederlandstalige juf elkaar afwisselen.

De school in de Eugène Demolderlaan in Schaarbeek is een privé-initiatief en krijgt dus geen subsidies. “De ouders betalen 290 euro per maand,” zegt juf en initiatiefneemster Veronique Van Merris. “Dat speelt een rol in het lage aantal inschrijvingen. Maar door het plaatsgebrek in Brussel schrijven ouders hun kinderen lang op voorhand in. Toen wij ons project bekend maakten hadden veel kinderen daardoor al een plaats. Ach ja, alle begin is moeilijk.”
Voor volgend schooljaar heeft ‘Pistache’ wel al drie inschrijvingen. In de loop van dit jaar komen er nog extra leerlingen bij.
De meeste ouders kiezen wel expliciet voor het tweetalige project. “Al hebben we ook iemand die nergens anders plaats vond,” zegt Van Merris.
De kinderen krijgen in de school afwisselend les van een Nederlandstalige en een Franstalige juf, die elk in hun eigen taal les geven. Omdat de school zo buiten het reguliere systeem valt, zijn er geen subsidies. De school draait naast de inschrijvingsgelden ook op giften. Bedoeling is dat er op termijn ook een lagere school en een humaniora komt.

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
ENSEIGNEMENT BILINGUE
L’idée est géniale. Un pré gardiennat en alternance français-flamand. L’enseignement bruxellois (il n’existe pas puisqu’il dépend des deux communautés flamande et française) devrait être obligatoirement bilingue, voire trilingue, vu le statut international et cosmopolite de la capitale de l’Europe. Il n’en est rien. Il faut ouvrir le portefeuille pour pouvoir l’offrir à ses enfants. Bravo les pouvoirs publics.
MG

Aucun commentaire: