mardi 28 février 2012

Sint-Joost krijgt passieve moskee

Zondag wordt de eerste steen gelegd van een nieuwe moskee in de Sint-Jooststraat. Die moet plaats bieden aan 370 gelovigen en een educatief centrum herbergen. Het wordt ook de eerste energiepassieve moskee van het gewest.

Zondag wordt de eerste steen gelegd van een gloednieuwe moskee voor de Turkse gemeenschap in St-Joost. Het bouwwerk is de eerste energiepassieve moskee van het Brussels gewest en zal voorzien zijn van een kleine minaret.
Met het project, opgezet door de Unie der Islamitische Culturele Centra van België (UICCB), is een budget van 3,8 miljoen euro gemoeid. Geld dat door de gelovigen wordt betaald. Naast de moskee met 370 plaatsen komt er ook een educatief centrum, dat onder meer naschoolse bijstand zal verlenen. Er komt ook een polyvalente ruimte met 100 plaatsen voor organisaties uit de gemeente.

In de Sint-Jooststraat was al een moskee sinds 1995, maar de oude constructie voldeed niet meer aan de normen. Enkele gebouwen in de straat ruimen nu plaats voor de nieuwbouw. De nieuwe moskee zal gebouwd worden volgens de passiefnormen, meteen goed voor een primeur bij religieuze gebouwen.

De passieve moskee krijgt ook een torentje mee, een soort mini-minaret als het ware. "Het torentje is een element dat zowel in de westerse als in de oosterse architectuur voorkomt", zei architect Bernard Colin daarover eerder al in Brussel Deze Week. "We wilden geen echte minaret bouwen omdat we in Brussel zijn. Het moet een moskee worden die in harmonie is met de Brusselse architectuur."

COMMENTAIRE DE DIVERCITY.
Nu ook nog de kerken energiezuiniger maken

Aucun commentaire: