mercredi 28 mars 2012

De Stad Brussel richt een eigen cel Stadsontwikkeling op.


Bruxelles
© Baukunst

Daarmee komt na zeventien jaar een eind aan de samenwerking met de Afvaardiging voor de Ontwikkeling van de Stad (AOS).

De AOS is onderdeel van het onafhankelijke studiebureau ERU (Études et Recherches Urbaines). Vanaf 1995 werkt een groot deel van de medewerkers permanent voor de Stad Brussel, telkens met opdrachten van drie jaar, die via een openbare aanbesteding toegekend zijn.

De eerste jaren was de AOS, die op vraag van de Stad in de kantoren van de administratie zat, alleen betrokken bij de duurzame ontwikkeling van de Vijfhoek, vanaf 2000 kwamen daar Haren en Neder-Over-Heembeek bij. De AOS gaf onder meer de aanzet tot de oprichting van Recyclart en organiseerde de beurs voor collectieve vastgoedaankopen waaruit bijvoorbeeld CôtéKanal is ontstaan. Ze ging de strijd aan met stadskankers en leegstaande woningen boven winkels en ijverde voor een ‘Mister Unesco’ voor de buurt rond de Grote Markt.

Eind juni stopt de samenwerking. De Stad Brussel richt binnen haar dienst Stedenbouw een cel op die de taken overneemt. De AOS-medewerkers kunnen wel solliciteren voor de vijf nieuwe functies.

Volgens schepen van Personeel Philippe Close (PS) is de omvorming het gevolg van het succes van de Afvaardiging. “Ze zijn zo onmisbaar dat we hen integreren.” Schepen van Stedenbouw Christian Ceux (CDH) geeft toe dat het juridisch ook een beetje moeilijk begon te liggen. “We hadden het contract al vijf keer verlengd.”Voortaan zullen de voorstellen voor een duurzame ontwikkeling van de stad dus niet meer uitgaan van een extern studiebureau, maar van ambtenaren. Marie Demanet, coördinatrice van ERU, heeft vragen bij hun onafhankelijkheid. “Wij ondersteunden de administratie, maar maakten er niet echt deel van uit.” Volgens de schepenen wordt dat precies de uitdaging. Close: “De nieuwe cel moet de rol van ‘aanstoker’ overnemen.”

info@brusselnieuws.be.

Aucun commentaire: