jeudi 1 mars 2012

Vier op de tien jongeren spreekt goed Engels

Veertig procent van de jongeren in en rond Brussel spreekt goed tot zeer goed Engels. Dat blijkt uit een enquête van enkele werkgeversorganisaties. Nederlandstaligen spreken de taal over het algemeen beter.

Nog veel jongeren hebben moeite met Engels
Het onderzoek werd afgenomen bij 453 jongeren tussen de 16 en de 18 jaar oud in de Brusselse metropool (het Gewest en de arrondissementen Nijvel en Halle-Vilvoorde). 38,4 procent van hen zegt goed tot zeer goed Engels te spreken, terwijl 27,5 procent van de jonge ondervraagden niet meteen mee is wanneer zij in het Engels worden aangesproken. De resterende groep begrijpt Engels, maar heeft moeite om zich uit te drukken.

Bijna alle jongeren beschouwen Engels spreken als belangrijk. Nederlandstaligen zijn er over het algemeen wel beter in dan Frans- en anderstaligen. De belangrijkste motivatie om de Engelse taal te leren is om te kunnen reizen, wonen en werken in het buitenland, voor een betere professionele toekomst of om te kunnen studeren in het buitenland.

De rondvraag werd uitgevoerd in opdracht van Brussels Metropolitan, een vzw van de werkgeversorganisaties Voka, BECI, UWE en het VBO

KOMMENTAAR
“Belangrijkste talen op humaniora niveau in mijn jeugd waren Nederlands, Frans, Duits en Engels. Spaans was meegenomen, Italiaans ok maar minder belangrijk.
Heden ten dage moet je er Mandarijs bijtellen. “

“Goede dat ze een vreemde taal goed onder de knie hebben.Toch is en blijft een grondige kennis van de andere landstaal veel belangrijker.”

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
TOUJOURS L’ANGLAIS!
De fait, les jeunes n’en ont que pout l’anglais.

Faut-il leur donner tort ?

Les medias, les magasines, internet, tout chante les mérites de l’anglais globish ou english et on voudrait qu’ils apprennent le néerlandais à l’école…ou le français pour les néerlandophones…

Une solution serait de décréter l’anglais seconde langue partout en Europe. Très facile à dire mais…Mais la France parlait cent dialectes avant son unification… Grâce à son enseignement républicain généralisé, efficace et obligatoire, les dialectes ont disparu : breton, catalan, flamand, alsacien etc.

Faut-il espérer un enseignement de culture générale européen unifié et dispensé en anglais ? Poser la question est une chose, résoudre le problème concrètement en est une autre.
MG

Aucun commentaire: