mercredi 30 mai 2012

Frans parlementair rapport: "N-VA is fascistisch"


Door: Martin Buxant − De Morgen

Een Frans rapport over ons land schept een ontluisterend beeld, vooral van Vlaanderen en de N-VA.

Twee Franse parlementsleden interviewden in de loop van vorige zomer en in januari van dit jaar tientallen Belgische politici, journalisten, experts en professoren. Hun doel: in opdracht van de commissie Buitenlandse Zaken in Frankrijk een juist beeld krijgen van de politieke toestand bij hun noorderburen. Het samenvattende rapport dat vorige maand gepubliceerd werd, is bij wijlen erg hard, vooral voor Vlaanderen. Ook de N-VA van Bart De Wever moet het meer dan eens ontgelden.

Zo omschrijft baron Paul Buysse De Wever volgens de Franse auteurs als "een seperatist met een S zo groot als de Eiffeltoren" en stelt oud-minister André Flahaut dat "de nationale mechanismen vervalst zijn ten voordele van Vlaanderen". De meest radicale visie op België kregen de Fransen naar eigen zeggen ook van De Wever zelf. Die noemt België "twee verschillende landen met twee verschillende democratieën" en kortweg "een totale mislukking".

Toch is het rapport nog te lief voor Bart De Wever, viel er tijdens het debat over het bewuste rapport in het Franse parlement op te tekenen. De reden daarvoor: "Een deel van de N-VA is de facto fascistisch", concludeert een PS-parlementslid. Een partijgenoot geeft haar gelijk. "We moeten signaleren dat de houding van de Vlamingen soms onaanvaardbaar is, in Vlaanderen zijn de Franstaligen af en toe het slachtoffer van iets dat op vervolging lijkt."

Een parlementslid van de liberale UMP ziet het somber in. "België is veroordeeld, het is een artificiële constructie. De vraag die vandaag op tafel ligt, is: hoe zal Frankrijk deze kwestie behandelen?"

 
NO COMMENT


'Flahaut zal zich moeten verantwoorden'

 

 
Volgens Vlaams minister-president Kris Peeters zal Kamervoorzitter André Flahaut zich moeten verantwoorden voor wat hij in het omstreden Franse rapport zegt.

 Vorige zomer, toen ons land nog zonder regering zat, hebben twee Franse parlementsleden een lijvig rapport geschreven over hun buurland België. Het rapport bevat enkele opmerkelijke passages.

 Kamervoorzitter André Fahaut zegt bijvoorbeeld 'tout l’appareil de l’État est flamandisé, ce qui est le résultat d’une stratégie concertée mise en œuvre sous l’égide d’un parti dominant'. Het hele staatsapparaat is volgens hem vervlaamst door de dominante Vlamingen.

 Over de niet-benoemde burgemeesters in de Rand zei Flahaut aan de Franse parlementsleden dat het gaat om een 'ontkenning van de democratie'. Opnieuw toont Vlaanderen er zijn demografische superioriteit, stelt hij. Flahaut wijst er de Franse verslaggevers ook nog eens op dat Vlaanderen het befaamde Minderhedenverdrag nog steeds niet heeft goedgekeurd.

 Op Villa Politica wees minister-president Kris Peeters erop dat het rapport van de Franse parlementsleden 'ongenuanceerd' is. En 'een beetje eenzijdig'. Hij wil dat nog begrijpen omdat Fransen de toestand in ons land nu eenmaal minder goed kennen. Maar dat iemand als Flahaut ook ongenuanceerd spreekt, begrijpt hij minder.

Volgens Peeters zal de Kamervoorzitter zich dan ook politiek moeten verantwoorden.

Aucun commentaire: