jeudi 3 mai 2012

Jeugd voelt zich dik, alleen en schoolmoe


Door: Remy Amkreutz Bron: De Morgen
Meer dan een op de drie Vlaamse pubers vindt zichzelf dik en ongezond. Ze eten ook minder fruit en drinken wekelijks meer bier dan hun buitenlandse leeftijdgenoten. Dat blijkt uit een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) die De Morgen al kon inkijken.

·        31% van de 15-jarige meisjes vrijde laatst zonder condoom

·        48% van de jongeren drinkt alcohol voor hun 13de

·        46% van de 13-jarige meisjes vindt zichzelf te dik

Een grote groep Vlaamse jongeren is niet over zichzelf te spreken. Bij de dertienjarigen voelt 21 procent zich ongezond, terwijl de toestand bij de vijftienjarigen met 27 procent nog dramatischer is. Dat gevoel vertaalt zich in een slecht zelfbeeld. Zo tellen bijna vier van de tien jongeren te veel kilo's.

De Vlaamse jeugd, die zich wel gelukkig noemt, velt daarmee een hard vonnis over zichzelf. Slechts 4 van de 39 onderzochte landen, waaronder Slovenië en Duitsland, scoren slechter.

Aan de vierjaarlijkse studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) werkte in Vlaanderen de vakgroep maatschappelijke gezondheidskunde van de Universiteit Gent mee. Zij ondervroegen in 2010 in totaal 4.180 Vlaamse jongeren.

Ondanks de vermeende zwaarlijvigheid zijn, in vergelijking met andere landen, weinig Vlaamse kinderen obees. Slechts een op de tien is daadwerkelijk veel te dik.

Dat de Vlaamse jongeren zich toch ongezond voelen, hangt volgens de WGO samen met een gebrekkig contact met hun ouders. Meer dan een kwart van de vijftienjarigen vindt het moeilijk om met hun moeder te praten, terwijl bijna de helft het zwaar heeft om hun hart uit te storten bij hun vader. Alleen in Italië, Wallonië, Turkije en Frankrijk verlopen gesprekken tussen ouder en kind moeilijker.

JONGE DRINKERS
Het gebrekkigere contact zou ervoor zorgen dat Vlaamse pubers ongezonder leven. Zo eten zij weinig fruit (slechts een op drie doet dat dagelijks) en bewegen zij te weinig. Ook grijpen de jongeren vaak naar de fles. Bijna de helft heeft alcohol gedronken voor hun dertiende. Daarmee eindigt Vlaanderen als zevende, waarbij het van de West-Europese gebieden alleen Wallonië moet laten voorgaan. Bij de Vlaamse vijftienjarigen is een kwart al twee keer of meer dronken geweest, terwijl 18 procent zelfs wekelijks bier drinkt.

Opvallend is dat jongeren naarmate ze ouder worden minder graag naar school gaan. Terwijl bij de elfjarigen 37 procent school leuk vindt, is dat bij de vijftienjarigen maar 13 procent.

Afspreken met leeftijdgenootjes komt minder voor dan in andere landen. Een op de vijf pubers komt minstens vier avonden per week samen met vrienden. Het virtuele contact boomt intussen wel: zeven op tien praat bij via sociale media als Facebook en Twitter. Dat Vlaanderen daarmee een toppositie inneemt, juicht de WGO niet toe. Juist dat veelvuldige internetgebruik zorgt er immers voor dat jongeren zich slecht voelen over hun gezondheid.


COMMENTAIRE DE DIVERCITY

ON NEST PAS JOYEUX QUAND ON A DIX SEPT ANS

La lecture de cet article est assez consternante mais elle ne surprendra pas grand monde.

Si j'étais encore prof de néerlandais je donnerais ce texte à lire à mes élèves et surtout, j'en discuterais avec eux. J'aimerais savoir en effet si le sentiment de mal être décrit dans cet article est propres aux Flamands ou si c'est le reflet du Zeitgeist, de l'air du temps.
A l'évidence, l'acoolisme touche un très grand nombre d'ados. Ce qui frappel le plus c'est la très grande désaffection à l'égard de l'école qui se manifeste en Flandre dont l'enseignement pases pourtant pour être l'un des meilleurs d'Europe.

Aucun commentaire: