samedi 9 juin 2012

Het kan niet de bedoeling zijn extra geflipte kerels aan te trekken



De grote 'wij tegen zij'-campagne trekt blijkbaar in de eerste plaats nog meer zonderlingen aan die zo mogelijk nog gekker zijn

Nog maar eens een extreem voorbeeld van gratuit geweld. Deze keer in een metrostation in Sint-Jans-Molenbeek. Twee agenten die door een gek met een lemmet van 23 centimeter neergestoken worden. Een jonge man die een mes in de buik krijgt, een jonge vrouw die aan de hals wordt geraakt.

Er kan niet hard genoeg opgetreden worden tegen gekken die de realiteit met Terminator 3 verwarren. Er kan niet genoeg gepleit worden om geen enkele wijk - ook niet de zogenaamde hete - over te leveren aan de wetteloosheid.

Maar het kan evenmin de bedoeling zijn om extra geflipte kerels aan te trekken. Nochtans lijkt het er sterk op dat we daarmee bezig zijn. Al dagen wordt met de spierballen gerold en om het luidst geroepen. Een handvol ziekelijke aandachtszoekers van een marginale vereniging als Sharia4Belgium worden eerst opgevoerd als zou het een representatieve vereniging zijn. Een beter recept om de club te promoten, lijkt moeilijk denkbaar.

Ondertussen wordt in krantenkoppen een tandje bijgestoken en openlijk opgeroepen mensen het land uit te gooien. Veel platter kan het moeilijk worden. Niet alleen zal de frustratie die in bepaalde kringen leeft niet vanzelf wegebben door een persoon zijn nationaliteit af te nemen. Maar wat levert dat uiteindelijk allemaal op, zo'n grote 'wij tegen zij'-campagne?

Vrijdag werd alvast duidelijk dat het in de eerste plaats nog meer zonderlingen aantrekt die zo mogelijk nog gekker zijn. De messentrekker van dienst in Molenbeek was een moslim uit Frankrijk die blijkbaar sympathiseerde met Sharia4Belgium. De man kwam even kijken hoe Belgische agenten met moslims omgaan. En ging vervolgens door het lint toen hij een politiecontrole tegen het lijf liep.

Door de incidenten wordt alles gemakshalve op een hoop gegooid. De moslimgemeenschap krijgt de indruk dat ze in haar totaliteit geviseerd wordt. Niet het minst door de uitlatingen van bepaalde politici. Dat is nergens voor nodig. Net zoals het nergens voor nodig is elke moslim als potentiële messentrekker te bekijken.

De Fransman die vrijdag uithaalde, verdient dezelfde behandeling als Fouad Belkacem. Die verdient op zijn beurt dezelfde behandeling als om het even welke crimineel of oproerkraaier in ons land. Dat is beoordeeld worden door een rechtbank die in alle onafhankelijkheid een oordeel velt. Het liefst op basis van wetten die niet na alweer een incident in zeven haasten door het parlement worden gejaagd.

 En als het even kan, mag de straf die wordt opgelegd ook eens echt uitgevoerd worden.

 Steven Samyn

Chef politiek De Morgen

Aucun commentaire: